11 Haziran 2015 Perşembe

Namaqua Bağırtlağı (Pterocles namaqua)

Namaqua Bağırtlağı (Pterocles namaqua), Pteroclididae familyasına mensup, yerde yaşayan bir kuş türüdür. Güneybatı Afrika’nın kurak bölgelerinde görülür.

Görünüşü

Tombul vücuda, küçük kafaya ve kısa bacaklara sahip, orta büyüklükte bir bağırtlaktır. Yaklaşık 28 cm. uzunluğa ulaşır. Erkeği, turuncumsu ten rengi bir kafaya, boyna ve beyaz ve koyu kahverengi çarpıcı ve dar bir bantla çizili göğse sahiptir. Sırtı ve kanatları, büyük beyaz beneklerle birlikte ebruli kahverengi renktedir ve zeytuni-kahverengi kuyruğundan çıkan iki uzun siyah tüyü bulunur. Dişisi ve genç bireyler ise genellikle beyaz beneklerle birlikte çeşitli kahverengi tonlarının bulunduğu, kamuflaja daha uyumlu bir görünümde olur. Kendisiyle aynı bölgelerde yaşayan Çift Bantlı Bağırtlak (Pterocles bicinctus) ve Burchell Bağırtlağı (Pterocles burchelli) ile karıştırılması mümkündür.

Dağılımı ve Habitatı

Angola, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesotho ve Güney Afrika’da görülür. Ot öbeklerinin ve kaba bitki örtüsünün bulunduğu kumlu ve çakıllı ovalarda, az yağış alan arazilerde bulunur. Dağıldığı bölgenin kuzey kesimlerinde yerleşiktir ama güneydeki popülasyonlar, kuzeye doğru Namibya ve Botsvana’ya göç eder.

Davranışları

Üreme dönemi haricinde, sosyal yapıya sahiptir. Sabahın erken saatlerinde su kaynaklarında bir araya gelirler ve birkaç düzinesi veya hatta yüzlercesi aynı yerde toplanabilir. Ayrıca gün batımından yaklaşık bir saat önce bir araya gelerek, geceleri de grup halinde geçirme eğilimindedirler. Gündüz saatlerinde ise beslenmek için çok daha küçük gruplar halinde olurlar.

Beslenmesi

Başlıca besin kaynağı tohumlardır ama ayrıca yaprakları, çiçekleri, küçük meyveleri, böcekleri ve yumuşakçaları da yer. Gagasıyla gevşek zemini karıştırarak yiyecek arar.

Üremesi

Üreme, yılın herhangi bir zamanında gerçekleşir ve yağmurlara bağlıdır. Yuvalar çoğunlukla tek başına olur ama bazen birkaç kuş çifti, birbirine yakın şekilde yuva yapmayı seçer. Yuva, toprağın üzerinde, içerisinde az miktarda kuru bitki parçalarının bulunduğu bir çukur şeklindedir. Birkaç günlük kurun ardından, üzerinde kahverengi desenler bulunan iki veya üç tane pembemsi gri yumurta yapılır. Son yumurtanın ardından kuluçka süreci başlar ve yaklaşık 22 gün sürer. Dişi, kuluçkaya gündüz saatlerinde yatar ve erkek, gün batımından yaklaşık iki saat önce başlayarak ve gün doğumundan iki saat sonra sonlandırarak, gece boyunca daha uzun bir kuluçkaya yatma süreci sürdürür. Yavrular erken olgunlaşır ve yumurtadan çıktıkları gün yuvayı terk edebilecek özellikte olurlar. Erkek, göğsündeki özel tüyler üzerinde biriktirdiği suyu yavrulara getirir. Yavrular çok çabuk büyür; üç haftada tamamen tüylenirler ve altı haftada uçabilecek hale gelirler.

Durumu ve İlgili Tehlikeler

Dağılım gösterdiği bölgede yaygındır ve IUCN Kırmızı Listesinde ‘Asgari Endişe’ kategorisindedir. Gençlerin, kuyruksürenler tarafından avlanma riski vardır. Koyun yetiştiricileri, sürülerini korumak için avcı kuşları ve çakalları öldürür; bu durum, kuyruksüren popülasyonunun artmasına ve sonuç olarak yavru kuşların hayatta kalma oranında bir azalmaya neden olmuş olabilir. Namaqua Bağırtlağını avlayan diğer avcılar arasında, Çizmeli Kartal veya Küçük Kartal (Hieraaetus pennatus) ve Gök Doğan (Falco peregrinus) da bulunmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Namaqua sandgrouse
İlgili tür: Burchell Bağırtlağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder