11 Ocak 2017 Çarşamba

Hasselt Kara Kurbağası (Leptobrachium hasseltii)

Hasselt Kara Kurbağası (Leptobrachium hasseltii), Güneydoğu Asya'da görülen bir kurbağa türüdür. Mevcut bilgilere göre sadece Java, Madura, Bali ve Endonezya'nın Kangean Adalarında yaşamaktadır. Filipinler'de (Palawan, Mindoro, Bohol, Basilan, Mindanao Adaları) bulunduğu da rapor edilmiştir ama bunların henüz sınıflandırılmamış başka bir tür olduğu düşünülmektedir.

Leptobrachium cinsindeki tipik tür olarak, önceleri çeşitli bölgelerdeki popülasyonların bu türe mensup olduğu düşünülmüştü ama sonra ayrı türler şeklinde sınıflandırıldılar. Örneğin, Hainan'da yaşayanlar Leptobrachium hainanense, Çin ana karasındakiler Leptobrachium liui ve Tayland ve Burma'dakiler Leptobrachium smithi isimlerini aldı.

Görünüşü ve Habitatı

Vücudundan daha geniş bir kafaya, açık parlak kırmızı renkteki iri gözlere, yuvarlak parmak uçlarına ve perdeli ayaklara ve pürüzsüz bir deriye sahiptir. Erişkinlerin üst kısmı koyu olur ve koyu renk çember desenleri vardır; beyaz karın bölgesinde ise siyah lekeler görülür. Genç bireyler mavimsi renkte olur. Dişiler (7 cm. burun-anüs uzunluğu), erkeklere (6 cm.) göre daha iri yapılıdır.

Dağ veya düşük rakımlı yağmur ormanlarının zemin döküntüleri arasında yaşar. İribaşlar durgun havuzlarda gelişir. Orman kesim faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır.


Kaynak: Wikipedia > Leptobrachium hasseltii
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder