25 Ağustos 2015 Salı

Goeldi Marmoseti (Callimico goeldii)

Goeldi Marmoseti (Callimico goeldii) Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador ve Peru’nun Yukarı Amazon Havzası kesimlerinde yaşayan bir Yeni Dünya maymunudur. Callimico cinsinde sınıflandırılmış tek marmosettir ve zaman zaman cins adıyla da anılabilir.

Goeldi Marmoseti, siyahımsı veya siyahımsı kahverengi renklenmeye sahiptir ve kafası ve kuyruğunda kırmızı, beyaz veya gümüşi kahverengi vurgular bulunabilir. Vücudu 20 ila 23 cm. ve kuyruğu 25 ila 30 cm. uzunluğunda olur.

İlk kez 1904 yılında sınıflandırılmıştır. Eski sınıflandırma şemalarında zaman zaman Callimiconidae familyasına ve zaman zaman diğer marmoset ve tamarinlerle birlikte Cebidae familyasına bağlı Callitrichinae alt familyasına yerleştirilmişti. Yakın zamanda Callitrichinae alt familyası, Callitrichidae familyasına aktarılmıştır ve bu tür, günümüzde bu familyaya mensuptur.

Dişiler 8,5 ayda ve erkekler 16,5 ayda cinsel olgunluğa erişir. Hamilelik süresi 140 ila 180 gündür. Diğer Yeni Dünya maymunlarının aksine yılda iki defa yavru doğurma özelliğine sahiptir. Callitrichidae familyasındaki diğer birçok türde anne çoğunlukla ikiz doğururken, bu türde anne tek yavru doğurur. Doğumun ardından iki üç hafta süresince anne bakıcılık görevini, baba ise bakıcılık dışındaki diğer birçok sorumluluğu üstlenir. Yavru yaklaşık 65 gün sonra sütten kesilir. Popülasyon içerisinde dişiler sayıca erkeklerin iki katıdır. Esaret altındaki yaşam süresi ise yaklaşık 10 yıldır.

Güney Amerika'daki Dağılımı
Goeldi Marmoseti, orman altındaki yoğun çalılıklarda gezinmeyi tercih eder; muhtemelen bu nedenle, uygun olmayan bitki örtüsü tarafından birbirinden ayrılmış uygun habitat parçalarında yaşayan gruplar olarak, nadir görülürler. Yağmurlu mevsimde diyetlerini meyveler, böcekler, kertenkeleler, kurbağalar ve yılanlar oluşturur. Kurak mevsimde ise mantarlarla beslenir ki bu besin kaynağına bağlı olduğu bilinen tek tropikal primattır. Zamanlarının çoğunu dip dibe geçiren aşağı yukarı altı bireyden oluşan küçük sosyal gruplar hâlinde yaşarlar ve tiz sesler çıkararak iletişim hâlinde kalırlar. Ayrıca tamarinlerle çok türlü gruplar oluşturdukları da bilinmektedir.

Adını, kendisini keşfeden İsviçreli doğa bilimci Emil August Goeldi’den almıştır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Goeldi's marmoset

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder