5 Eylül 2015 Cumartesi

Parson Bukalemunu (Calumma parsonii)

Parson Bukalemunu (Calumma parsonii) Madagaskar’ın doğusu ve kuzeyindeki nemli bakir ormanların izole kesimlerine özgü olan, iri bir bukalemun türüdür. CITES'in (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) II. kategorisinde yer almaktadır. Madagaskar’da yaşayan birçok bukalemun türünde olduğu üzere, ülke dışına çıkarılması yasa dışıdır.

Görünüşü

Dünyadaki en iri bukalemunlar arasındadır. Erkekler, iki siğilli boynuz oluşturur şekilde gözlerinin üzerinden burnuna uzanan çıkıntılara sahiptir. Tanımlı iki alt türü vardır: Daha yaygın olan Calumma p. parsonii, 68 cm. uzunluğa ulaşabilir ve bu alt türde sırt çıkıntısı yoktur. Calumma p. cristifer ise 47 cm. uzunluğunda olur ve sırtında küçük bir çıkıntıya sahiptir. Aday alt türler de dâhil olmak üzere, dağılım gösterdiği bölgede birkaç renk varyetesi mevcuttur ama ideal biçimlerin veya farklı alt türlerin olup olmadığı belirsizdir. “Turuncu gözlere” ve “beyaz dudaklara” sahip erkekler, görece küçüktür ve genel olarak yeşil veya turkuvaz renktedirler ama sarı veya turuncu göz kapaklarına sahiptirler. “Sarı dudaklara” sahip erkekler daha iri yapılıdır ve genel olarak yeşil veya turkuvaz renktedirler ama ağızlarında sarı kenarlar bulunur. “Sarı dev” erkekler oldukça büyüktür ve genel vücut rengi sarımsıdır. “Yeşil dev” erkekler ise genel olarak yeşil renktedir. C. p. cristifer erkekleri de yeşil veya turkuvazdır. Her iki alt türün dişileri, erkeklere göre daha küçük yapılıdır ve genel olarak yeşilimsi, sarımsı veya kahverengimsi olurlar.

Üremesi

Madagaskar'daki Dağılımı
Esaret altında dişiler her defasında elliyi bulan sayılarda yumurta yapar; yumurtaların çatlaması iki seneyi bulabilir. Dişinin üreme döngüsü, sadece iki yılda bir yumurtlamaya olanak verir. Yumurtadan yeni çıkan yavrular, kendilerini yeraltındaki yuvadan çıkarabilecek şekilde bağımsız hareket edebilir. Yuva kazılır, yumurtalar dizilir ve yuva kapatılır; dişinin görevi burada sona erer. Erkekler ise yavru bakımıyla ilgili herhangi bir katkıda bulunmaz.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Parson's chameleon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder