7 Eylül 2015 Pazartesi

Yeşil Mantella (Mantella viridis)

Yeşil Mantella (Mantella viridis), Mantellidae familyasına mensup bir kurbağa türüdür. Madagaskar’a özgüdür. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal kurak ormanlar, nehirler, aralıklı akarsular ve yoğun bozuluma uğramış eski ormanlardır. Habitat kaybı nedeniyle tehlike altındadır.

Görünüşü

Küçük bir kurbağadır. Erkekler 22 ila 25 mm. ve dişiler 25 ila 30 mm. uzunluğa ulaşır. Vivaryumlarda bakılmak üzere ticareti yaygın olarak yapılır. Bazı bireylerin renklenmesinde daha çok sarı bulunur. Yüzü siyahtır ve üst dudağının etrafında beyaz bir şerit yer alır. Alt kısmı da mavi beneklerle birlikte siyah renktedir. Dişiler, erkeklere göre daha iri yapılıdır ve daha kare burna sahiptirler. Habitat kaybı ve ev hayvanı ticareti için aşırı şekilde toplanması nedenleriyle türü kritik tehlike altındadır.

Habitatı

Yeşil Mantella, Madagaskar’ın kuzeyinde sınırlı bir bölge dâhilinde yaşar ve 50 ila 300 m. rakımlı kurak ormanlarda görülür.

Beslenmesi

Karıncalar ve meyve sinekleri gibi küçük böcekleri avlar. Ayrıca yumuşak meyveleri de tüketir. Birçok kurbağa gibi suya ihtiyaç duyar ama ağzıyla su içmez. Geçirgen derisi, suyu emme özelliğine sahiptir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Green mantella

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder