6 Eylül 2015 Pazar

Balon Kurbağa (Glyphoglossus molossus)

Balon Kurbağa (Glyphoglossus molossus) Microhylidae familyasına mensup bir kurbağa türüdür. Ayrıca Kör Başlı Kazıcı Kurbağa olarak da bilinir. Glyphoglossus cinsindeki tek türdür.

Dağılımı ve Habitatı

Kamboçya, Laos, Myanmar, Tayland ve Vietnam’da bulunur. Doğal habitatları subtropikal veya tropikal kurak ormanlar, subtropikal veya tropikal nemli ve düşük rakımlı ormanlar, nemli savanalar, aralıklı tatlı su bataklıkları, kırsal bahçeler ve yoğun şekilde bozuluma uğratılmış eski ormanlardır.

Üreme Biyolojisi

Bu iri yapılı kazıcı kurbağa, sucul yumurtalar bırakan kurbağalarla aynı üreme yöntemini izler. Havuzlar ve su birikintileri gibi kısa süreli su kaynaklarında büyük çaplı bir üreme faaliyeti gerçekleşir. Kurbağalar, pigmentlenmiş yumurta katmanları oluşturmak için çoklu çiftleşme pozisyonları alır. Her bir çiftleşmede, yaklaşık altışar saniye süren partiler süresince suya yumurta grupları salınır. Her bir grupta 200 ila 300 yumurta bulunur. Yumurtalardan çıkan iribaşlar, su kolonlarında asılı maddeleri filtreleyerek beslenir.

Durumu

Habitat kaybı ve yiyecek olarak toplanması nedenleriyle tehdit altındadır.

Yiyecek Olarak Tüketilmesi

Bazı bölgelerde bu kurbağa, üreme dönemi boyunca yiyecek olarak tüketilmek üzere doğadan çokça toplanır.

Tayland’da çok popüler bir yiyecek ve geleneksel bir lezzettir. Yerel olarak Ueng pak khuat veya Ueng phao isimleriyle bilinir. Ancak aşırı avlanmaya bağlı olarak ülkenin birçok yerinde popülasyonunda ciddi azalmalar olmuştur. Günümüzde bu kurbağaların üretilip doğal habitatlarına salınmasını amaçlayan projeler yürütülmektedir. Üretimi ilk olarak Haziran 2011’de Lamphun ilinin Mae Tha bölgesinde gerçekleştirilmiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Glyphoglossus molossus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder