6 Eylül 2015 Pazar

Berberi Yer Sincabı (Atlantoxerus getulus)

Berberi Yer Sincabı (Atlantoxerus getulus), Sciuridae familyasına mensup bir kemirgen türüdür. Atlantoxerus cinsindeki tek türdür. Batı Sahra, Cezayir ve Fas’a özgüdür ve sonradan Kanarya Adaları’na salınmıştır. Doğal habitatları subtropikal ve tropikal kurak makilikler, ılıman çayırlar ve kayalık alanlardır ve buralarda koloniler hâlinde çukurlar kazarak yaşarlar. İlk defa 1758 yılında Linnaeus tarafından tanımlanmıştır.

Görünüşü

Berberi Yer Sincabı 16 ila 22 cm. vücut uzunluğuna sahip, küçük bir türdür ve kuyruk uzunluğu da bu kadardır. 350 gr. ağırlığa ulaşabilir ve kısa tüyleri vardır. Genel rengi grimsi kahverengi veya kırmızımsı kahverengidir ve her iki tarafından uzanan beyaz çizgileri vardır ve bazen omurgası boyunca uzanan bir çizgisi daha bulunur. Karın bölgesi soluk gridir ve kuyruğunda uzunlamasına siyah ve gri şeritler yer alır.
Kuzeybatı Afrika'daki Dağılımı

Dağılımı

Atlas Dağları’nın denize dönük kesimi boyunca Batı Sahra, Fas ve Cezayir’de Berberi Kıyısı’nda dağılım gösterir ve 1965 yılında Kanarya Adaları’ndan olan Fuerteventura Adası’na da salınmıştır. Afrika’da Sahra’nın kuzeyinde yaşayan tek sincap türüdür. Kurak kayalık arazilerde yaşar ve yaklaşık 4.000 metreye kadar olan dağlık bölgelerde bulunur.

Biyolojisi

Koloni kuran bir hayvandır ve çukurlarda aile grupları hâlinde yaşarlar. Suya erişebileceği noktalarda bulunma ihtiyacındadır ama sulak arazilerde yaşamaz. Beslenmek için sabah ve akşam saatlerinde dışarı çıkma eğilimi gösterir ve gündüz sıcağında çukurunda dinlenir. Bitkisel besinleri tüketir ve menüsünün temel kısmını Argan Ağacının (Argania spinosa) meyveleri ve tohumları oluşturur. Eğer birey sayısı artarsa ve yiyecek kıt hâle gelirse, göç edebilir. Dişiler yılda iki defa dörde varan sayıda yavru dünyaya getirir.

Durumu

Berberi Yer Sincabı popülasyonunun sabit olduğu düşünülmektedir ve 2.000 metre yüksekliğe kadar yaygındır ama daha yüksek rakımlarda yer yer görülürler. Ayrıca dağılım gösterdiği bölgenin doğu ucunda sayıları daha azdır. IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe’ kategorisinde listelenmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Barbary ground squirrel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder