6 Eylül 2015 Pazar

Porto Riko Çobanaldatanı (Antrostomus noctitherus)

Porto Riko Çobanaldatanı (Antrostomus noctitherus), Porto Riko’nun güney batısında sınırlı alanlardaki kurak maki ormanlarında bulunan çok nadir bir kuş türüdür.

Mağaralarda bulunan kemiklerinden ve 1888 yılında yakalanan tek bir birey üzerinden tanımlanmıştır. Türünün tükenmiş olduğu ve yakalanan kuşun son birey olduğu düşünülmüştü. Ancak 1961 yılında hâlâ var olduğu keşfedildi; gizemli yapısı ve habitatının araştırılmamış olması nedenleriyle daha öncesinde gözden kaçmıştı.

Günümüzdeki popülasyonunun 1.400 ila 2.000 erişkin bireyden oluştuğu tahmin edilmektedir ve habitatı bozuluma uğramadığı ve istilacı avcılar -firavunfareleri, sıçanlar ve kediler- kontrol altında tutulduğu müddetçe sayılarında azalma olmaması beklenmektedir. ‘Türü tükenme tehlikesi altında’ kategorisinde yer almaktadır çünkü özel habitatı, bozuluma uğramış ve uygun olmayan alanlarla bölünmüştür ve dolayısıyla popülasyonu oldukça dağınık durumdadır.

Yaşadığı alanlar koruma altındadır ve yerel bitki türlerinin yeniden ekimiyle bu alanların birbiriyle bağlantılı hâle getirilmesi amaçlanmıştır. Ancak Guayanilla yakınındaki rüzgâr santrali, Tükenme Tehlikesi Altındaki Türler Yasası’ndan muafiyet elde etmiştir ve rüzgâr türbinlerine çarpma sonucu gerçekleşen ölümlerin türün popülasyonunda %5’e varan ölçüde azalmaya neden olduğu iddia edilmiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Puerto Rican nightjar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder