3 Ağustos 2015 Pazartesi

Gözlüklü Deniz Ördeği (Somateria fischeri)

Erkek
Gözlüklü Deniz Ördeği (Somateria fischeri), Alaska ve Kuzeydoğu Sibirya kıyılarında üreyen, iri bir deniz ördeğidir.

Tundra üzerinde denize yakın şekilde yuvasını kurar ve yuvaya beş ila dokuz yumurta bırakılır. Suya dalış yaparak kabuklular ve yumuşakçaları avlar. Kışladığı yerler hakkında çok az bilgi vardır ama uydu izleme sistemi ile, mart ve nisan ayları boyunca Bering Denizi’ndeki St. Lawrence Adası’nın yaklaşık 100 km. güneybatısında büyük sürüler gözlemlenmiştir. Bu bölgede, ördeklerin dalış yaparak beslendiği yaklaşık 60 m. derinlerdeki çökeltinin altında çok sayıda çift kabuklu canlı bulunmaktadır.

52 ila 57 cm. uzunluğundaki Bayağı Deniz Ördeğinden biraz daha küçük yapılıdır. Erkek, açık şekilde siyah gövdeye, beyaz sırta ve sarı - yeşil kafaya sahiptir; büyük yuvarlak beyaz göz lekesi, türe yaygın adını verir. Erkeğin ötüşü zayıf bir mırıldanma gibiyken, dişininki sert bir vaklamadır.

Dişi
Dişi parlak kahverengi renktedir ama benzer büyüklük ve yapıdaki diğer deniz ördekleri haricinde, tüm ördeklerden rahatlıkla ayırt edilebilir. Soluk renkli gözlükleri açıkça görülür. Genç bireyler ve yanık kalan erişkin erkekler, görünüş açısından dişiye benzer.

ABD’de ‘Federal Olarak Tehlike Altında’ kategorisinde listelenmektedir ve avlanması yasaktır.

Bilimsel adı, Alman bilim adamı Johann Fischer von Waldheim’dan ileri gelmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Spectacled eider

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder