29 Temmuz 2015 Çarşamba

Araripe Manakini (Antilophia bokermanni)

Erkek
Araripe Manakini (Antilophia bokermanni), manakinler (Pipridae familyası) arasında türü kritik tehlike altında olan bir kuştur. 1996 yılında keşfedilmiş ve 1998 yılında bilimsel olarak sınıflandırılmıştır.

Görünüşü

Birçok manakinde olduğu üzere, erkek ve dişi arasında tüy renkleri açısından keskin bir farklılık vardır. 14,5 cm toplam uzunluğu ile görece iri ve uzun kuyruklu bir manakindir. Göz alıcı görünüşe sahip erkek, ağırlıklı olarak beyaz tüylere sahiptir. Beyaz kanat tüyleri haricinde kanatları, kuyruğu gibi siyahtır. Perçeminden başlayarak tepesi boyunca sırtının ortasında kadar devam eden parlak kırmızı renklenmesi vardır. Dişi ise ağırlıklı olarak zeytin yeşilidir ve alt kısımları soluk yeşildir. Dişinin perçemi de zeytin yeşilidir.

Dağılımı

Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Ceará eyaletinde bulunan Chapada do Araripe’ye (Araripe dağlık bölgesi) özgüdür. Bu bölge, sadece 50 kilometre uzunluğunda ve 1 kilometre genişliğindedir; etkin üreme alanı ise sadece 1 km2’dir ve burada bir eğlence parkı bulunmaktadır. Balneario das Caldas yakınlarındaki çalışmalarda herhangi bir birey tespit edilmemesine rağmen, muhtemelen daha geniş bir dağılıma sahiptir.

Dişi
İlgili Tehditler

2000 yılında popülasyonunun elli bireyden az olduğu tahmin ediliyordu ve Brezilya ve dünyadaki en nadir kuşlardan biri olduğu düşünülüyordu. O tarihten sonra sadece üç erkek ve bir dişi tespit edildi. 2003 yılında tahminler daha iyimserdi ve BirdLife International, popülasyonun 49 ila 250 bireyden oluştuğu tahmininde bulundu. 2004 yılında, tespit edilen 43 erkeğe dayanılarak doğada 250’den az birey olduğu tahmin edildi. Ne yazık ki 2000 yılında Nascente do Farias’ta, yüzme havuzlarına ve alfalt yollara sahip bir eğlence parkı inşa edilmişti ve habitatının büyük kısmı zarar görmüştü. Bu bölgedeki ağaçlar kesilerek yerlerine muz ağaçları dikilmişti.

16 Ağustos 2008 tarihinde İngiltere Peterborough’da düzenlenen BirdLife International ünlüler konferansında, Sir David Attenborough’nun bu nadir kuşun korunmasına yardımcı olmak üzere fonların desteklenmesi hususunda Araripe Manakinini destekleyeceği açıklandı. Şu anda yaklaşık 500 çift Araripe Manakini bulunmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Araripe manakin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder