9 Temmuz 2015 Perşembe

Tepeli Bukalemun (Trioceros cristatus)

Tepeli Bukalemun (Trioceros cristatus), Afrika’ya özgü bir bukalemun türüdür. 1837 yılında Samuel Stutchbury tarafından keşfedilmiştir ve en tanınmış bukalemunlardan biridir.

Dağılımı ve Habitatı

Bioko Adası, Ekvator Ginesi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Nijerya, Gana ve Togo’da görülür. Deniz seviyesinden 10 ila 900 m. yükseklikteki bir milyon kilometrekarelik alan dâhilinde bulunur. IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe’ kategorisinde yer almaktadır.

Görünüşü

Dişi, erkeğe göre daha iri yapılıdır. Dişinin toplam uzunluğu 28 cm. ve erkeğinki 25 cm’dir. Bir defasında 37 yumurta kayıt altına alınmış olsa da dişiler çoğunlukla 11 ila 14 yumurta yapar.

Sınıflandırılması

Tepeli Bukalemun, 1837 yılında Stutchbury tarafından keşfedilmiştir. Gray, bu türü Pterosaurus cristatus adıyla sınıflandırmıştır. İsmi, 1911 yılında Werner tarafından Chamaeleon cristatus olarak ve 1966 yılında Mertens tarafından Chamaeleo cristatus adıyla değiştirilmiştir. 1986 yılında Klaver ve Böhme ve 1999 yılında Necas tarafından da aynı Chamaeleo cristatus adıyla anılmıştır. Son olarak 2009 yılında Tilbury ve Tolley, türü Trioceros cristatus adıyla sınıflandırmıştır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Crested chameleon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder