22 Temmuz 2015 Çarşamba

Güney Viskaçası (Lagidium viscacia)

Güney Viskaçası (Lagidium viscacia), Chinchillidae familyasına mensup bir kemirgen türüdür. Arjantin, Bolivya, Şili ve Peru’da görülür. Dağların kayalık kesimlerinde, küçük gruplar hâlinde yaşarlar. Uzun kulakları ve arka bacakları vardır ve uzun gür kuyruğu haricinde tavşana benzer.

Görünüşü

Güney Viskaçasının üst kısımları sarımsı - gridir, alt kısımları soluk renktedir ve gür kuyruğu siyah uçludur. Kürkü vücudu üzerinde uzun ve yumuşak, kuyruğu üzerinde kalındır. Uzun tüylerle kaplı uzun kulaklarının kenarları beyazdır ve hem kısa ön bacaklarında hem uzun arka bacaklarında, ayaklarında dört parmak bulunur. Ayak tabanlarında etli kısımlar vardır ve çevikliği ile birlikte, kaya yüzeyleri üzerinde kolaylıkla hareket edebilir. Erişkin bir Güney Viskaçasının ağırlığı yaklaşık 3 kg’dir.

Dağılımı ve Habitatı

Arjantin’in batı, Peru’nun güney ve Bolivya’nın batı ve orta ve Şili’nin kuzey ve orta kesimlerindeki dağlık alanlarda bulunur. Deniz seviyesinden 2.500 ila 5.100 metre yükseklikte, bitki örtüsünün kıt olduğu kayalık alanlarda ve uçurumların civarında yaşar.

Davranışı

Güney Viskaçası kış uykusuna yatmaz ve ağırlıklı olarak şafağın hemen sonrasında ve akşam saatleri aktiftir. Bu saatlerde başta çimen ve yosun olmak üzere bitkisel besinleri tüketmek üzere yeraltındaki saklanma yerlerinden dışarı çıkar ve ayrıca likenleri de yer. Günün bir bölümünü güneşlenmek, temizlenmek veya dinlenmek için bir kaya üzerinde geçirir. Koloni kurarlar ve tehlike anında yeraltına saklanabilecekleri şekilde kayalıklardan fazla uzaklaşmazlar. Birbirleriyle iletişim kurmak üzere çeşitli sesler çıkarırlar. And Dağ Kedisi (Leopardus jacobita) tarafından avlanırlar ve bu kedinin menüsünde önemli bir yer teşkil ederler.

Çiftleşme, yılın son çeyreğinde gerçekleşir. Hamilelik süresi yaklaşık 130 gündür ve doğumda, gözleri açık ve tamamen kürklü biçimde bir (veya bazen iki) yavru dünyaya gelir; yavru doğar doğmaz annesinden bağımsız hareket edebilir. Yavru(lar) yaklaşık sekiz hafta boyunca süt emer ama doğumdan birkaç saat sonra süt dışında besinler de tüketir(ler). Ortalama yaşam süresi bilinmemektedir ama bir bireyin, esaret altında on dokuz yıl yaşadığı gözlemlenmiştir.

Durumu

Yaygın ve bol bulunan bir türdür ama kötü hava şartları yüzünden popülasyonunda geniş dalgalanmalar olabilir. Eti ve kürkü için insanlar tarafından da avlanır ama bu, sayılarında belirgin azalmalara neden olmamaktadır. IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe’ kategorisinde listelenmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Southern viscacha

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder