11 Temmuz 2015 Cumartesi

İsli Orman Tavuğu (Dendragapus fuliginosus)

İsli Orman Tavuğu (Dendragapus fuliginosus), Kuzey Amerika'nın Pasifik kıyı kesimindeki ormanlarda yaşayan bir orman tavuğu türüdür. Esmer Orman Tavuğu (Dendragapus obscurus) ile yakın akrabadır ve bu iki tür önceden Mavi Orman Tavuğu adı altında, aynı tür olarak sınıflandırılıyordu.

Erişkinlerin uzun dik kuyruğu vardır ve kuyruk ucu açık gri renktedir. Erişkin erkekler ağırlıklı olarak koyu renktedir ve beyaz tüylerle çevrili sarı renkte boğaz hava keseleri vardır. Ayrıca erişkin erkeklerde üreme döneminde sarı renkte kaşlar oluşur. Erişkin dişilerse ebruli kahverengidir ve alt kısımlarında koyu kahverengi ve beyaz desenler vardır.

Üreme habitatı, Kuzey Amerika'nın batısında Alaska ve Yukon'un güneydoğusundan Kaliforniya'ya kadar dağlık bölgelerdeki kozalaklı ağaç ormanları ve karışık ormanlardır. Dağılımları, çeşitli kozalaklı ağaçlarla yakından ilişkilidir. Yuvasını, zeminde bir çalının veya ağaç kütüğünün altına gizleyerek kurar.

Yaşadığı bölgenin daimi kalıcısıdır ama kış aylarında tuhaf bir davranış olarak daha yüksek kesimlere yönlenmesiyle birlikte, daha yoğun ormanlık alanlara doğru yürüyerek veya kısa uçuşlar gerçekleştirerek hareket eder.

Normalde yerde, kış aylarında ise ağaçlar üzerinde beslenir. Kışın ağırlıklı olarak göknar ve Douglas göknarı yapraklarını, zaman zaman da ladin ve çam yapraklarını yer. Yazın ise diğer yeşil bitkileri (Pteridium, Salix), meyveleri (Gaultheria, Mahonia, Rubus, Vaccinium) ve böcekleri (özellikle karıncalar, kınkanatlılar ve çekirgeler) daha çok tüketir. Yavrular, yumurtadan çıktıkları ilk on gün boyunca tamamen böceklerle beslenmek durumundadır.

Erkek, kendi bölgesi dâhilinde derin ötüşler çıkarır ve dişileri cezbetmek için kısa uçuşlar gerçekleştirir. Dişi, çiftleşme sonrasında erkeğin bölgesini terk eder.

Habitat kaybı nedeniyle popülasyonunda azalmalar meydana gelmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Sooty grouse

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder