11 Temmuz 2015 Cumartesi

Beyaz Suratlı Saki (Pithecia pithecia)

Erkek
Beyaz Suratlı Saki (Pithecia pithecia), ayrıca Guyana Sakisi ve Altın Suratlı Saki adlarıyla da bilinen bir saki maymunu türüdür ve Brezilya, Fransız Guyanası, Guyana, Surinam ve Venezuela’da görülür. Orman örtüsünün alt kesimlerinde çoğunlukla meyvelerle beslenir ama sert kabuklu yemişleri, tohumları ve böcekleri de yer.

Önceden bu türün bir alt türü olarak değerlendirilen P. p. chrysocephala, 2014 yılında P. chrysocephala adıyla ayrı bir tür olarak sınıflandırılmıştır.

Üremesi

Esaret altında dişi Beyaz Suratlı Saki, yaklaşık 17 günlük âdet döngüleri geçirir ve hamilelik süreci 20 - 21 haftadır. Doğumu takiben anne, ortalama 23 hafta süren süt üretimi ve kısırlık dönemine girer.

Dişi ile erkek arasında renklenme açısından belirgin bir farklılık vardır. Dişiler, erkeklere göre daha kısa saçlara sahiptir; dişilerin kahverengimsi - gri kürkü ve burnunun ve ağzının köşeleri civarında beyaz ya da soluk kahverengi çizgileri vardır. Diğer taraftan erkekler, daha koyu bir kürke ve kırmızımsı - beyaz alna, yüze ve boğaza sahiptir.

Davranışı

Eşler çoğunlukla bir ömür boyu birlikte olur. Birbirlerine çok bağlıdırlar ve birbirlerini tımar ederek bu bağı güçlendirirler.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > White-faced saki

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder