9 Temmuz 2015 Perşembe

Montseny Dere Semenderi (Calotriton arnoldi)

Montseny Dere Semenderi (Calotriton arnoldi), Salamandridae familyasına mensup bir semender türüdür. İspanya’nın kuzeydoğusundaki Montseny Dağ Kitlesine özgüdür. 2005 yılındaki sınıflandırılmasından önce, Pirene Dere Semenderi (Calotriton asper) aynı tür olduğu düşünülüyordu.

Görünüşü

Montseny Dere Semenderi erkeği 5,6 ila 5,9 cm. ve dişisi 5,7 ila 5,9 cm. burun-kıç uzunluğunda olur. Kuyruk 3,4 ila 4,4 cm. uzunluğundadır ve maksimum vücut uzunluğu 10,3 cm’dir. Sırtı koyu çikolata rengindedir. Kafası basık yapıdadır.

Ele alındığında derisinden beyazımsı, zehirli, yapışkan ve hoş kokulu bir sıvı salgılar. Bu muhtemelen avcılara karşı kullandığı bir savunma mekanizmasıdır.

Habitatı ve Korunması

Doğal habitatları besin yönünden fakir, soğuk (15°C’nin altında) ve hızlı akan nehirlerdir; tam olarak sucul bir tür olduğu görülmektedir. Son on yıl boyunca %15’lik tahmini azalma hızıyla popülasyonunun 1.500 bireyden az kaldığı düşünülmektedir. Dağ akarsularının kuruması, habitatlarına insan müdahaleleri ve küresel ısınma, bu tür için başlıca tehditlerdir. Bu nedenle IUCN Kırmızı Listesinde “Türü Kritik Tehlikede” kategorisinde bulunmaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Montseny brook newt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder