12 Temmuz 2015 Pazar

İnka Deniz Kırlangıcı (Larosterna inca)

İnka Deniz Kırlangıcı (Larosterna inca), Sternidae familyasına mensup bir deniz kuşudur. Larosterna cinsindeki tek türdür.

Bu benzersiz görünümlü kuş, Peru ve Şili kıyılarında ürer ve dağılımı Humboldt akıntısıyla ilişkilidir. Nadiren Ekvador’un güneybatı kıyısına göç eder. Koyu gri vücudu, kafasının iki tarafına uzanan beyaz bıyıkları ve kırmızı gagası ve ayakları vardır.

Görünüşü

Yaklaşık 40 cm. uzunluğa ulaşan, iri bir deniz kırlangıcıdır. Görünüş açısından cinsiyetler arasında fark yoktur. Erişkin bireyler ağırlıklı olarak barut rengindedir ve yüzünde ve kanatlarının kenarında beyaz kısımlar bulunur. İri gagası ve bacakları koyu kırmızıdır. Genç bireyler ise mor - kahverengi renktedir ve yüz tüyleri aşama aşama gelişir.

Üremesi

Kayalık uçurumlarda ürer. Kovuklara veya oyuklara ya da zaman zaman Humboldt Pengueninin eski yuvalarına, bir veya iki yumurta yapar. Yumurtalar yaklaşık bir ayda çatlar ve yavrular, yedi hafta sonra yuvayı terk eder.

Beslenmesi

Ağırlıklı olarak küçük balıklarla beslenir. Avını havada uçarken belirler ve sivri gagasıyla avını yakalamak üzere suya dalar. Kedi benzeri bir miyav sesi çıkararak öter.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Inca tern

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder