14 Temmuz 2015 Salı

Klipspringer (Oreotragus oreotragus)

Klipspringer (Oreotragus oreotragus), Afrika’da yaşayan küçük bir antilop türüdür.

İsmi

Klipspringer kelimesi, Afrikancada “kaya atlayıcısı” anlamına gelmektedir. Bu antilop ayrıca “Afrika Kaya Antilobu” olarak da anılır.

Dağılımı ve Habitatı

Fynbos bitki örtüsünün bulunduğu Ümit Burnu’ndan başlayarak, ağaçlık ve çayırlıklarda kayalık alanların bulunduğu Güney Afrika kesimlerinde; kuzeye doğru Doğu Afrika boyunca ve Etiyopya’nın yüksek dağlık kesimlerinde dağılım gösterir.

Görünüşü

Toynakları
Omuz seviyesinde yaklaşık 58 cm. yüksekliğe ulaşan Klipspringer, diğer birçok antiloptan daha küçük yapılıdır. Toynaklarının ucu üzerinde durur ve 3 cm. çapındaki bir madeni Kanada doları büyüklüğündeki bir kaya parçasına dört toynağını birden sığdırabilir (Bu özelliği ona kayalar üzerinde muazzam bir hareket kabiliyeti sağlamaktadır). Erkeğin boynuzları çoğunlukla 10 ila 15 cm. uzunluğunda olur. Doğu Afrika popülasyonlarında dişilerin de boynuzları vardır.

Kalın ve yoğun tüylü, siyah beyaz kırçıllı kürkü ile Klipspringer, çoğunlukla bulunduğu kayalık ortamla tam bir uyum içerisindedir. Ancak kayalar ve uçurumlar üzerindeki çeviklikleri o kadar iyidir ki en tehlikeli düşmanları kartallar ve insanlardır; dolayısıyla kamuflajları, diğer birçok antilop türündeki kadar yüksek önem taşımaz.

Potansiyel Avcıları

Klipspringer; leoparlar, karakulaklar, kartallar ve insanlar tarafından avlanır.

Beslenmesi

Otçuldur ve dağlık ve kayalık bölgelerde yetişen bitkileri yer. Doğada tükettiği bitkiler yaşaması için gerekli olan suyu içerdiğinden, asla su içme ihtiyacı duymaz.

Davranışı

Sürüler oluşturmak yerine çiftler hâlinde gezerler. Eşler bir ömür boyu beraberdir ve hayatlarının büyük kısmını birbirlerine yakın olarak geçirirler. Eşlerden biri beslenirken, diğeri avcılara karşı tetikte kalır.

Çiftleşme dönemi eylülden ocağa kadar sürer. Hamilelik süresi ise yaklaşık 214 gündür.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Klipspringer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder