21 Temmuz 2015 Salı

Carrikeri Soytarı Kurbağası (Atelopus carrikeri)

Carrikeri Soytarı Kurbağası (Atelopus carrikeri), Bufonidae familyasına mensup bir kara kurbağası türüdür. Yaklaşık 5 cm. uzunluğundadır ve bazı popülasyonlarında turuncu renklenme olmasına rağmen genel olarak siyahtır. Kolombiya’nın kuzeyindeki Sierra Nevada de Santa Marta Dağları’na özgüdür. Chytridiomycosis hastalığı (Batrachochytrium dendrobatidis mantarı) ve insanların tarım için habitatını bozuluma uğratması nedenleriyle türü kritik tehlike altındadır.

Sınıflandırılması

Bu tür ilk olarak, 1914 yılında M. A. Carriker, Jr. tarafından toplanan bireyler üzerinde 1916 yılında çalışma yapan Alexander G. Ruthven tarafından sınıflandırılmıştır.

Görünüşü

Yaklaşık 5 cm. uzunluğundadır. En az iki renk varyetesi vardır; daha nadir olan turuncu renkli popülasyonu kısa zaman önce yeniden keşfedilmiştir. Ancak bu kurbağa genel olarak, karın bölgesindeki hafif açık tonlara rağmen tamamen siyah renktedir. Erişkin bireylerin derisi, yan kısımlarındaki dikensi siğiller haricinde düzdür. Bu siğillerin kapladığı alan, bazı bireylerde gözlerden kollara kadar, bazılarında ise gözlerden kalça kemiklerine kadar devam eder. Bazılarının ise tüm vücudu siğillerle kaplıdır. Genel olarak kısa bacakları ve yuvarlak el ve ayak parmakları vardır. El parmakları perdeli değildir, ayak parmakları ise geniş perdelidir.

Dağılımı ve Habitatı

Kolombiya’nın kuzeyinde, yaklaşık 627 km2‘lik bir alana özgüdür. Doğal habitatları And altı ve And bulut ormanları ve dağ tundralarıdır. Ayrıca kar kaplı alanlarda da hayatta kaldığı bilinmektedir. Deniz seviyesinden 2.350 ila 4.800 m. yükseklikte görülür. Uyumluluğu vardır ama tarım faaliyetlerinin neden olduğu habitat kaybı, kendisi için bir tehlikedir.

Ekolojisi

Yumurtalarını dağ akarsularındaki havuzlara bırakır ve iribaşlar buralarda gelişim gösterir.

Korunması

Eskiden yaygınken, şu anda tarım faaliyetleri yüzünden habitat kaybı, ekinlerin gaz ile dezenfekte edilmesi, iklim değişikliği ve en önemlisi Chytridiomycosis hastalığı (Batrachochytrium dendrobatidis mantarı) nedenleriyle türü kritik tehlike altındadır. Popülasyonunda %80’den fazla azalma olduğu tahmin edilmektedir. 14 yıllık bir yokluğun ardından, 2008’in ilk aylarında bir Atelopus Projesi ekibi tarafından yeniden keşfedilmiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Guajira stubfoot toad

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder