26 Temmuz 2015 Pazar

Hırsız Kurbağa (Craugastor raniformis)

Hırsız Kurbağa (Craugastor raniformis), Craugastoridae familyasına mensup bir kurbağa türüdür. Kolombiya ve Panama’da görülür. Hem rakımı düşük nemli ormanlarda hem de 1.500 metre rakıma kadar olan nemli dağ ormanlarında yaygın olarak bulunur. Ayrıca sulak çayırlıklarda da yaygındır. Dahası, Kolombiya’da Pasifik kıyılarındaki terk edilmiş tarım arazilerinde yaşayan baskın kurbağalardan biridir.

Görünüşü

Oldukça sivri bir burna sahip, görece büyük bir kurbağadır. Erişkin dişiler, 5,2 ila 7,4 cm. burun - kıç uzunluğu ile, 2,7 ila 4,3 cm. uzunluğa sahip olan erkeklere göre daha iri yapılıdır.

Davranışı ve Üremesi

Gündüz saatlerinde, orman zeminindeki yaprak örtüsünün arasında gizlenir. Gece ise yerden 2,5 m. ve daha fazla yüksekliğe sahip bitkilere tırmanabilir. Erkekler ve genç bireyler, dişilere göre daha yüksek yerlere çıkabilir. Erkek, “ha ha ha ha” şeklinde bir ses çıkarır.

Dişinin, yumurtalarını koruduğu gözlemlenmiştir. Craugastor cinsindeki diğer türlerde de olduğu üzere, su dışına, çatladığında içinden doğrudan küçük kurbağacıklar çıkan yumurtalar dizer. Yumurtalara gözcülük edilmesi yumurtaları muhtemelen avcılara ve mantarlaşmaya karşı korumaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Craugastor raniformis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder