8 Temmuz 2015 Çarşamba

Kap Şeker Kuşu (Promerops cafer)

Kap Şeker Kuşu (Promerops cafer), Güney Afrika’nın Batı Kap ve Doğu Kap eyaletlerindeki Fynbos* biyomuna özgü altı adet kuş türünden biridir.

Görünüşü

Kuyruğunun altındaki sarı leke ile kolaylıkla ayırt edilebilen, gri-kahverengi bir kuştur ve erkeğin çok uzun kuyruk tüyleri vardır. Erkek 34 ila 44 cm. uzunluğundadır ve daha kısa kuyruğa, daha kısa gagaya ve daha soluk renkli göğse sahip dişinin uzunluğu 25 ila 29 cm’dir. Kap Şeker Kuşunun diğer bir karakteristik özelliği, uçarken çıkardığı sestir. Erkek kuş kanatlarını çırparken temel uçuş tüylerinin çıkardığı frrt-frrt sesi, dişilerin ilgisini çekmek için kullanılır.

Dağılımı ve Durumu

Güney Afrika’da, şeker çalılarının ve fundaların çiçek açtığı Kap Çiçek Bölgesi genelinde dağılım gösterir. Ayrıca yaz aylarında bahçelerde de görülür. Dağılımı boyunca yaygın bir tür olan Kap Şeker Kuşu, IUCN Kırmızı Listesi’nde “Asgari Endişe” kategorisinde yer almaktadır.

Beslenmesi

Özel bir nektar içicidir. Uzun ve sivri gagasını, uzun fırça uçlu diliyle çeşitli çiçeklerin nektarını içmek için kullanır. Temel besini nektardır ama ayrıca örümcekleri ve böcekleri de avlar. Kap’taki karakteristik güçlü rüzgârlar, çiçeklerden beslenmesini zorlaştırır ama Kap Şeker Kuşunun, bu durumu kolaylaştıran keskin pençeleri vardır.

Üremesi

Üreme dönemi, yiyecek kaynaklarının bol olduğu kış aylarıdır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Cape sugarbird
Çevirmenin notu: * Fynbos, Güney Afrika'nın karakteristik bitki örtüsüdür. Bu ismi bölgeye ilk gelen Hollandalılar vermiştir. Fynbos, narin ağaç anlamına gelmektedir. (Vikipedi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder