29 Temmuz 2015 Çarşamba

Domuz Burunlu Molina Kokarcası (Conepatus chinga)

Domuz Burunlu Molina Kokarcası (Conepatus chinga), potansiyel avcılardan korunmak için kötü kokulu bir sıvı fışkırtan koku bezleriyle, yaygın kokarcaya benzer. Fakat ayrıca, yaşadığı çevrede korunmasını sağlayacak şekilde çıngıraklı yılan zehrine karşı direnç de gösterir. Ayırt edici ince beyaz desenleri ve pembe, domuz burnu gibi, etli bir burnu vardır.

Dağılımı ve Habitatı

Güney Amerika’nın orta ve güney kesimleri boyunca dağılım gösterir; Şili, Peru, Arjantin’in kuzeyi, Bolivya, Paraguay, Brezilya’nın güneyi ve Uruguay’da bulunur. Esasen Pampas biyomu olarak tanımlanan ılıman bölgeler ve açık alanlara bağlıdır ve açık bitkili alanlarda, bodur ormanlarda ve eğimli kayalık alanlarda yaşamayı tercih eder.

Güney Amerika'daki Dağılımı
Popülasyonu

Domuz Burunlu Molina Kokarcaları genel olarak yalnız başlarına yaşar ve her 3,5 km2’ye yaklaşık altı kokarca düşer. Ağırlıklı olarak izole alanlarda yaşamalarında rağmen, üreme amacıyla geçici olarak bir araya gelirler.

Beslenmesi

Daha çok geceleri yiyecek arayan ve kuşları, küçük memelileri, yumurtaları, böcekleri, yaprakları ve meyveleri tüketen bir kokarcadır. Diş yapısı diğer birçok memelininkinden farklıdır; köpek dişlerinin temelde öğütücü fonksiyonda olmasıyla hepçil beslenmeye uyumludur.

Korunma Durumu

IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Asgari Endişe’ kategorisinde yer almaktadır. İnsanların araziyi kötü kullanması ve tarım ve hayvancılık faaliyetleri nedenleriyle oluşan habitat bozulumu ve parçalanması, türü tehdit eden başlıca etmenlerdir. Ayrıca yeni yol planlamalarından ve yol kazalarından da etkilenir. Tüm bu tehditler nedeniyle insan yapımı binaların ve çitlerin etrafında artık daha fazla görülmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Molina's hog-nosed skunk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder