24 Temmuz 2015 Cuma

Kalın Kuyruklu Geko (Underwoodisaurus milii)

Kalın Kuyruklu Geko (Underwoodisaurus milii), Gekkonidae familyasına mensup bir geko türüdür. Havlayan Geko adıyla da bilinir. Yaygın isimleri kendisine, belirgin şekilde kalın kuyruğu ve kendisini savunmak için çıkardığı keskin ses nedeniyle verilmiştir.

Görünüşü

Kalın Kuyruklu Geko, kırmızımsı - kahverengi vücut rengine, beyaz şeritlere, sarı noktalara ve soluk renkli karna sahiptir. Çoğunlukla 12 ila 14 cm. uzunluğa ulaşır. Tehdit edildiğinde sırtını kabartır ve “havlar”.

Davranışı

Avustralya’nın güneyi boyunca kayalık alanlarda görülür ve Avustralya’da yaşayan diğer birçok geko türüne göre soğuğa biraz daha dayanıklıdır. Gececildir ve gündüz saatlerini kayaların altında veya çukurlarda saklanarak geçirir. Ağırlıklı olarak böceklerle beslenir.

Sürüngenlerde çok sık rastlanmayan şekilde, gündüz saatlerinde dinlenme yerlerinde topluluklar oluştururlar. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan bir araştırma göstermiştir ki bu davranış, benzer şartlar altında tek başına duran gekolarda olandan daha yüksek toplu ısıl eylemsizlikle (Daha sıcak kalırlar.) sonuçlanmaktadır. Aynı araştırma sonucunda, toplanmaya neden olan nedenler arasında fizyolojik faydaların, diğer tür sosyal davranışların gelişiminden üstün olabildiği ileri sürülmektedir.

Kalın Kuyruklu Geko ve diğer bazı geko türleri, beslenmenin ardından çoğunlukla gözlerini yalama davranışı sergiler; bunu muhtemelen gözlerini temiz tutmak için yaparlar.


Korunma Durumu

Ne IUCN Kırmızı Listesi’nde yer almaktadır ne de Avustralya EPBC Yasası 1999 kapsamındadır; Avustralya’nın en azından bazı eyaletlerinde, uygun bir belge ile ev hayvanı olarak bakılabilmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Underwoodisaurus milii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder