19 Temmuz 2015 Pazar

Namaqua Kumrusu (Oena capensis)

Erkek
Namaqua Kumrusu (Oena capensis), küçük yapılı bir kumru türüdür. Oena cinsindeki tek türdür.

Görünüşü

22 cm. uzunluğa, 28 ila 33 cm. kanat açıklığına ve 40 gr. ağırlığa sahip, küçük bir kumrudur. Çok uzun siyah kuyruğu vardır. Büyüklüğü ve şekli itibariyle Muhabbet Kuşundan  (Melopsittacus undulatus) biraz daha büyük yapılıdır. Beyaz karın bölgesi dışında tüyleri ağırlıklı olarak gridir ve uçarken görülebilen kestane rengi kanat tüyleri vardır.

Erişkin erkek; siyah yüze, boğaza ve göğse ve sarı ve kırmızı gagaya sahiptir. Erişkin dişide ise siyahlıklar bulunmaz ve gri gaganın dip kısmı kırmızı olur. Genç bireylerin kanatları ve omuzları üzerinde koyu lekeler yer alır.

Dağılımı ve Habitatı

Sahra altı Afrika’da ve Madagaskar’da yaygın bir dağılıma sahiptir ve Arabistan Yarımadası’nda, İsrail’in güneyinde ve Ürdün’de de görülür. Akasya ve çalıların bulunduğu çöl bölgelerinin civarında bulunur.

Davranışı

Daha çok zemin üzerinde vakit geçirir ve çoğunlukla açık alanlarda ve yol kenarlarında yiyecek arar. Neredeyse tamamen, hasırotları ve yabani otlar gibi bitkilerin tohumlarıyla beslenir. Sosyal değildir ve yalnız veya eşler hâlinde olmayı tercih ederler; ancak su kaynakları etrafında kalabalıklar oluştururlar. Hızlı uçar ve yere yakın uçma eğilimindedir. Yuva, bir çalının içerisine yapılır ve dişi, iki yumurta yapar. Kuluçka süresi 16 gündür ve dişi gece boyunca ve sabahın erken saatlerinde, erkekse sabahtan akşama kadar yuvada yumurtaların üzerinde kalır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Namaqua dove

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder