3 Ağustos 2016 Çarşamba

Altın Bambu Lemuru (Hapalemur aureus)

Altın Bambu Lemuru (Hapalemur aureus), Madagaskar dilinde "bokombolomena" olarak bilinen ve Güneydoğu Madagaskar'a özgü, orta büyüklükte bir bambu lemurudur. İlk defa 1986 yılında, şu anda Ranomafana Millî Parkı sınırları içerisindeki bir alanda, Patricia Wright tarafından keşfedilmiştir. Park, hem bu tehdit altındaki lemuru hem de diğer bazı lemurları ve diğer flora ve faunayı korumak amacıyla 1991 yılında faaliyete girmiştir.

Habitat kaybı nedeniyle türü tükenme tehlikesi altındadır. Popülasyonu azalım göstermektedir; yaşayan sadece yaklaşık 1.000 birey vardır. Adından da anlaşıldığı üzere bu lemur, neredeyse tamamen yeşillikle, özellikle de Dev Madagaskar Bambusu (Cathariostachys madagascariensis) ile beslenir. Bu bambunun büyüyen sürgünleri %0,015 (6667'de 1) oranında siyanür içerir. Erişkin lemurlar her gün yaklaşık 500 gr. bambu yer ki bu miktarda, bu büyüklükteki diğer birçok hayvan için yaklaşık 12 kat ölümcül dozda siyanür bulunur.

Altın Bambu Lemuru alaca karanlıkta ortaya çıkan bir türdür. 28 ila 45 cm. vücut ve 24 ila 40 cm. kuyruk uzunluğuna ve ortama 1,6 kg. ağırlığa sahiptir.

Dişiler her defasında bir yavru dünyaya getirir ve her yıl ürerler. Hamilelik süresi yaklaşık 138 gündür.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Golden bamboo lemur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder