21 Ağustos 2016 Pazar

Siyah Karınlı Toy (Lissotis melanogaster)

Siyah Karınlı Toy (Lissotis melanogaster), Otididae familyasına mensup, Afrika'da yerde yaşayan bir kuş türüdür. Bazı otoriteler, bu türü Eupodotis cinsinde sınıflandırmaktadır.

Görünüşü

58 ila 65 cm. uzunluğunda olur. Gagası ve bacakları mat sarıdır. Erkeğin üst kısımlarında, devetüyü rengi zemin üzerinde siyah ve kahverengi izler bulunur; alt kısımları ise siyahtır. Kafasında siyah, beyaz ve devetüyü renginde koyu desenler yer alır. Bir toy için uzun ve ince olan boynu, siyah göğsü ile birleşen ön kısmı boyunca uzanan siyah bir çizgi ile birlikte açık kahverengidir. Kuyruğu da dört veya beş koyu kahverengi dar şeritle birlikte kahverengi veya devetüyü rengindedir. Kanatlarının üst yüzeyi, alttaki kahverengi üçgenle birlikte beyazdır; uçma tüyleri de dıştaki ikincil tüyler haricinde siyah uçludur. Kuş dik durduğunda, siyah alt kısımlarla kontrast oluşturur şekilde kanat beyazlıkları görülür.

Dişi ise yalın devetüyü rengindedir; sırtında koyu kahverengi benekler ve boynunda ve göğsünde "karıncalanma" (ince dalgalı şeritler) görülür. Genç bireyler daha mat ve koyu tondadır; koyu gri taçları ve kanatlarında devetüyü rengi noktalar olur. Her iki cinsiyetin boyun ve but desenleri, erkeklerin beyaz çenesi ve göz gaga aralığı ve dişinin üzerindeki karıncalanma deseni, Hartlaub Toyu (Lissotis hartlaubii) gibi yakın akraba türlerden ayırt edici özelliklerdir.

Afrika'daki Dağılımı
Dağılımı ve Habitatı

Sahra altı Afrika'da ağaçlık arazilerde ve geniş açık çimenliklerde bulunur. Hartlaub Toyuna nazaran yüksek yağış miktarlarını tercih eder ve birçok yerde sadece sağanak yağışların ardından görülür.

Davranışı

Diğer toylarla benzer beslenme alışkanlığı vardır. Kur yapma gösterisinde erkek, kafasını geriye doğru çeker, "kısa bir artan hırıltılı çağrı sesini" çıkarır, bu pozisyonda kalır ve kafasını yavaşça kaldırıp "ani bir cup ve yumuşak bir çağıltı sesi" çıkarır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Black-bellied bustard

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder