20 Ağustos 2016 Cumartesi

Uzun Burunlu Boynuzlu Kurbağa (Megophrys nasuta)

Uzun Burunlu Boynuzlu Kurbağa (Megophrys nasuta), ayrıca Malay Boynuzlu Kurbağası veya Malay Yaprak Kurbağası olarak da bilinen bir kurbağa türüdür. Tayland ve Malay Yarımadası’ndan Singapur, Sumatra ve Borneo’ya kadar uzanan yağmur ormanı alanlarında yaşar.

Görünüşü

10 ila 12 cm. uzunluğunda olur. Sırt kısmı açık ve koyu kahverengi tonlardadır ve sırtında orman zemininde iyi kamufle olmasını sağlayan çeşitli desenler yer alır. Boğazı siyah-koyu kahvedir ve karın bölgesi boyunca krem rengi-sarı renklenmeler görülür. Üst göz kapağı ve burnunda, kendisine yaygın adını veren “boynuz” benzeri biçimde uzun üçgen çıkıntılar bulunur. Sırtı boyunca iki çift sırt yanı deri kıvrımı vardır. Bunların bir çifti gözünün arkasından başlar ve kasığında sonlanır; diğer çift ise gözünün köşesinden başlar ve koltuk altı ve kasık arasında yarı yolda biter. Dorsumunda rastgele dağınık iri kabarcıklar görülür. Kolları ve bacaklarında deri kıvrımlarının oluşturduğu çizgiler vardır ve renklenme benekli krem ve çeşitli kahverengi tonlarıdır. Ayak parmakları hafif perdelidir ama el parmaklarında perde bulunmaz. Kulak zarı belli belirsizdir ve iris, altın kahverengi rengindedir.

Ekolojisi ve Davranışı

Daima nemli ve serin ovalarda ve dağ eteklerindeki yağmur ormanlarında, yaprak örtüsünün arasında yaşar. Çağrısı yüksek, çınlayıcı, metalik “honk” veya “henk” sesidir. Üreme, akarsularda gerçekleşir; dişi kurbağa, yumurtalarını tamamen veya kısmen su altında kalmış kayaların ya da kütüklerin alt kısımlarına tutturur. Yumurta kapsülleri iridir ve sayıca azdır.

Orman zemininde, şüphelenmeyip yakınına gelen avları bekleyerek hareketsiz durabilir ve uygun an geldiğinde aniden saldırıp avını yutar. Genellikle örümcekler, küçük kemirgenler, kertenkeleler ve diğer kurbağalarla beslenir.

Benzer Türler

Başka herhangi bir cinsten kurbağalarla karıştırılması pek muhtemel değildir ve uzun burnu ve iki çift sırt yanı deri kıvrımı ile Megophrys cinsindeki diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Long-nosed horned frog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder