4 Aralık 2016 Pazar

Malgaş Gökkuşağı Kurbağası (Scaphiophryne gottlebei)

Malgaş Gökkuşağı Kurbağası (Scaphiophryne gottlebei), Madagaskar kurbağaları arasında en süslü olanlarından biridir. Her yıl binlercesi, ev hayvanı olarak bakılmak üzere yakalanmaktadır.

Görünüşü

Küçük, yuvarlak hatlı ve parlak renkli bir kurbağadır; sırtında birbirlerinden açıkça ayrılmış beyaz, kırmızı, yeşil ve siyah desenler yer alır. Sırtındaki deri çok düzdür ama gri karın bölgesi bir miktar pürüzlüdür. Burnu yuvarlak ve gözleri çıkıntılıdır. Uzuvları kısa ve güçlüdür; ön ayaklarındaki parmaklar büyük uçludur ve arka ayakları perdelidir. Hem yeraltı yaşamına hem tırmanmaya uyumlu olan Malgaş Gökkuşağı Kurbağası, kazı yapmasına yardımcı olur şekilde arka ayaklarının altında sert yumrulara ve dikey kanyon duvarlarına tırmanmasına yardımcı olur şekilde ön ayaklarında pençelere sahiptir. 3 ila 4 cm. uzunluğuyla dişi, 2 ila 3 cm. uzunluğundaki erkeğe göre daha büyüktür.

Dağılımı ve Habitatı

Madagaskar’ın güneyinin orta kesimlerine özgüdür ve Isalo Masifi’nde yaşar. İçerisinde, hava şartlarının serin ve nemli olduğu dar kanyonların bulunduğu Isalo Millî Parkı’nda bulunur. Akarsu kenarlarındaki kumluk alanlarda çukurlar kazar ve geceleri kayalık duvarlara tırmanır. Ayrıca açık kayalık alanlarda da görülür.

Davranış Biçimi

Üremesi, yağmurlu mevsimin başlamasıyla gerçekleşir. Erkekler, kayalık duvarlardan veya geçici havuzların yüzeyinden dişilere çağrıda bulunur ve yumurtalar bu havuzlara bırakılır.

İribaşlar, düz alt kısımları ile birlikte tombul ve oval bir vücuda sahiptir. Gündüz saatlerinde siyah görünürler ama geceleri renkleri kahverengimsi griye dönüşür. Çökelcildirler (Ölü organik maddeler ve bitki döküntüleriyle beslenirler.) ve sıra dışı bir davranış olarak, gündüz saatlerini havuz dibindeki çökeltilere kafalarını gömerek geçirirler. İribaşlar gece boyunca ise suda hareket eder ve muhtemelen suyu filtreleyerek beslenirler. Birçok iribaş, yağmur mevsim boyunca gerçekleşen akıntılarla sürüklenir ve başkalaşımlarını başka bir yerde tamamlar.

Korunma Durumu

IUCN Kırmızı Listesi’nde ‘Türü Tükenme Tehlikesi Altında’ kategorisinde yer almaktadır. Bazı yerlerde oldukça yaygın olmasına rağmen, sınırlı bir dağılımı vardır ve popülasyonunun azalım gösterdiğine inanılmaktadır. Başlıca tehlike, ev hayvanı olarak toplanmasıdır. Habitat bozulumu, ağaç kesimi, orman yangınları ve safir madenciliği de diğer tehlikeler arasındadır. Ayrıca CITES'in (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) Ek II. kategorisinde yer almaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Scaphiophryne gottlebei

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder