25 Aralık 2016 Pazar

Orta Amerika Agutisi (Dasyprocta punctata)

Orta Amerika Agutisi (Dasyprocta punctata), Dasyproctidae familyasına mensup bir kemirgen türüdür. Dağılımı Chiapas ve Yucatan Yarımadası'ndan Orta Amerika boyunca, Ekvador'un kuzeybatısı, Kolombiya ve Venezuela'nın batısına kadar uzanır. Peru'nun güneydoğusunda, Brezilya'nın güneybatısında, Bolivya'da, Paraguay'ın batısında ve Arjantin'in kuzeybatısında da popülasyonları mevcuttur. Küba, Bahamalar, Jamaika, Hispanyola ve Cayman Adaları gibi adalara da sonradan giriş yapmıştır.

Avcılık ve orman kesimi faaliyetleri nedeniyle bazı popülasyonlarda azalma olsa da sayıca hâlâ fazladır ve türü tehdit altında değildir.

Görünüşü

3 ila 4,2 kg. ağırlığa ulaşır ve genel olarak, siyah kırçıllarla birlikte kırmızımsı, turuncu veya sarımsı renkte olur. Kuzey Kolombiya, Batı Venezuela ve Kosta Rika ve Panama'nın Atlantik kesimlerinde ön kısmı kahverengimsi veya ak kırçıllı siyahımsı; gövdesinin orta bölümü turuncu ve arka bölümü siyah ya da kremdir. Batı Kolombiya ve Ekvador'da bazı bireyler sarımsı kahverengi ön kısma ve sarımsı arka kısma sahiptir. Güneydeki popülasyonlarda ise (Peru, Brezilya, Bolivya, Paraguay ve Arjantin) ağırlık 3 ila 5,2 kg. olur ve renklenme kırçıllı kahverengi, sarımsı ve siyah ya da kırçıllı siyah ve turuncu şeklindedir.

Davranışı

Diğer agutiler gibi Orta Amerika Agutisi de gündüzcül bir hayvandır ve tek eşlidir. Ağırlıklı olarak meyveler ve tohumlarla beslenir ve tohumların dağılmasında önemli rol üstlenir.


Kaynak: Wikipedia > Central American agouti
Çevirmen: Anıl Altın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder