11 Haziran 2015 Perşembe

Bakır Sülün (Syrmaticus soemmerringii)

Bakır Sülün veya Soemmerring Sülünü (Syrmaticus soemmerringii) Japonya’ya özgü bir kuştur. Bilimsel adı, Alman bilim adamı Samuel Thomas von Sömmerring’den ileri gelmektedir.

Görünüşü

Bakırsı kestane rengi tüylere, sarımsı gagaya, kahverengi gözlere ve kırmızı yüz derisine sahip, iri yapılı bir sülündür. Dişisi ise grimsi kahverengi üst kısımlara ve ten rengi şeritli koyu kahverengi alt kısımlara sahiptir. Erkeğin gri bacaklarında kısa mahmuzlar bulunur ki dişide bu yoktur. Erkek, kuyruk dâhil olmak üzere 87 ila 136 cm. ve dişi, yine kuyruk dâhil olmak üzere 51 ila 54 cm. uzunluğa sahip olur.

Dağılımı ve Habitatı

Bakır Sülün, Japonya’nın Honshu, Kyushu ve Shikoku Aralarının tepe ve dağ ormanlarında dağılım gösteren, endemik bir kuştur. Yerel adı Yamadori’dir. Ağırlıklı olarak böcekler, eklem bacaklılar ve bitki kökleri, yaprakları ve tohumları ile beslenir. Habitat kaybı, sınırlı dağılımı ve bazı bölgelerde aşırı avlanması nedenleriyle Bakır Sülün, IUCN Kırmızı Listesinde “Neredeyse Tehdit Altında” kategorisinde listelenmektedir.

Kültürel Atıf

Bakır Sülüne Japon şiirinde, Kakinomoto no Hitomaro tarafından 8. yüzyılın başlarında Hyakunin Isshu adıyla derlenen antolojide atıfta bulunulmaktadır:

“Ashibiki no yamadori no wo no shidari-wo no naga-nagashi yo wo hitori ka mo nemu"

"Uzun güz geceleri boyunca yalnız mı uyumalıyım, eşinden ayrı düşmüş dağ sülününün sürünen kuyruğu gibi uzun?"


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Copper pheasant

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder