10 Haziran 2015 Çarşamba

Budgett Kurbağası (Lepidobatrachus laevis)

Budgett Kurbağası veya Geniş Ağızlı Kurbağa ya da Hippo Kurbağa (Lepidobatrachus laevis) Ceratophryidae familyasında yer alan bir kurbağa türüdür. Deneyimli amfibi besleyicileri tarafından sıklıkla evcil hayvan olarak bakılır. Çıkardığı rahatsız edici sesler ve agresifliği nedeniyle, “Freddy Krueger Kurbağası” olarak da adlandırılmıştır.

Görünüşü

Bu kurbağa, komik yuvarlak görünüşü ve zekâ dolu davranışları nedeniyle evcil hayvan dükkânlarında popüler olmuştur. Dişiler 10 cm.ye, erkeklerse bunun yarısı büyüklüğe ulaşabilir. Dikkat çekici aşırı geniş ağzı ile birlikte, vücudunun üçte birini oluşturan büyük bir kafası vardır. Ağzında üst çenesinde bir sıra diş ve alt çenesinin üzerinde iki “sivri diş” bulunmaktadır. Oldukça kısa ve kalın uzuvlara sahiptir ve ön ayakları perdesizdir. Vücudu genel olarak turuncu çerçeveli koyu lekelerle birlikte koyu zeytin yeşili renktedir. Erkeklerin boğazı koyu mavi olur.

Davranış Biçimi ve Beslenmesi

Başta sert kış şartları olmak üzere, çevresine iyi uyum sağlamasıyla bilinir. Kış boyunca yeraltında, kendisini su kaybından koruyan ve döküntü ölü deriden oluşan bir kozanın içerisinde hareketsiz kalır ve sonrasında dışarı çıkar. Genellikle aşırı agresiftir ve tehdit edildiğinde daha büyük görünmek için şişecektir; eğer bu, tehdit eden şeyi caydırmazsa, tiz sesler çıkaracak, ısıracak ve hedefini köşeye sıkıştıracaktır. Gececildir ve geceleri avlanır; burun deliklerine kadar vücudunun alt bölümünü gizler, avının gelmesini bekler ve sonrasında hamle yapıp avını tümüyle yutar. Diğer kurbağalarla, böceklerle ve salyangozlarla beslenir.

Üremesi

Budgett Kurbağası, bir çiftin 1.400’ü bulan sayıda yumurta üretebilmesi şeklinde, etkileyici bir üreme biyolojisine sahiptir. Çift, geçici su havuzlarında ürer. Embriyo, üreme havuzu kurumadan önce erişkin olmak üzere başkalaşmak için, iki hafta boyunca şaşırtıcı bir biçimde gelişir. İribaşlar, yumurtadan çıkma zamanında etçil ve yamyamdır ve neredeyse erişkinlerin çenelerine sahiptirler. Yaklaşık bir yıl içerisinde cinsel olgunluğa ulaşırlar.

Dağılımı ve Korunması

Paraguay ve Bolivya’da yaygın olarak, Arjantin’de ise nadiren görülür. Doğal habitatları, bu üç ülkenin arasında yer alan Gran Chaco bölgesinin kuru ve sulak alanlarıdır. Üremesi, geçici ve yapay havuzlarda gerçekleşir. Bazı yerlerde habitat kaybı nedeniyle tehlike altındadır ama toplam popülasyon büyüklüğü fazladır.

Paludaryumda Bakımı

Kurbağalarla ilgili orta veya yüksek seviyede deneyim sahibi kişiler tarafından sıklıkla bakılan bir türdür. Genellikle 40 ila 80 litrelik bir paludaryum önerilir ve sindirim sorunlarına yol açabileceğinden, paludaryum tabanında sivri kenarlı çakıllar kullanılmamalıdır. Derelerden toplanılan yuvarlak taşlar daha iyi bir alternatiftir. Dekorlar, kurbağanın paludaryumdan dışarı çıkmasına olanak sağlayacak şekilde yerleştirilmemelidir. Yaklaşık 22°C su sıcaklığı dışında özel gereksinimleri yoktur. Paludaryumda tek birey hâlinde tutulmalıdır veya kendisinden küçük bireyleri yiyeceğinden, aynı büyüklükteki türdeşleriyle bir arada olmalıdır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Lepidobatrachus laevis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder