10 Haziran 2015 Çarşamba

Hint Yaban Tavşanı (Lepus nigricollis)

Hint Yaban Tavşanı (Lepus nigricollis), ayrıca Siyah Enseli Yaban Tavşanı olarak da bilinir ve Hint Yarımadası ve Java Adası’nda yaygın olarak bulunan bir türdür. Madagaskar, Komor Adaları, Andaman Adaları, Batı Papua, Papua Yeni Gine, Seyşeller, Mayotte, Mauritius ve Réunion gibi yerlere de sonradan bırakılmıştır.

Sınıflandırılması

Hint Yaban Tavşanının tanımlı yedi alt türü bulunmaktadır:

• Lepus nigricollis aryabertensis
• Lepus nigricollis dayanus
• Lepus nigricollis nigricollis
• Lepus nigricollis ruficaudatus
• Lepus nigricollis sadiya
• Lepus nigricollis simcoxi
• Lepus nigricollis singhala

Görünüşü

Ensesi boyunca uzanan siyah lekesi nedeniyle Siyah Enseli Yaban Tavşanı olarak da bilinir. Kuyruğunun üst kısmı da siyahtır; sırtı ve yüzü, üzerlerindeki dağınık siyah kıllarla birlikte, kahverengi renktedir. Alt kısımları ise beyazdır. Toplam uzunluğu 40 ila 70 cm. ve ağırlığı 1,35 ila 7 kg. aralığındadır.

Tüm yaban tavşanlarında olduğu gibi, uzun kulaklara ve büyük arka bacaklara sahiptir. Adalara sonradan salınan tavşanların, Hindistan’dakilere göre daha küçük yapılı olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Yaşadığı bölgeye bakılmaksızın dişiler, erkeklere göre daha iri yapılı olma eğilimindedir.

Davranış Biçimi

Zamanını çoğunlukla otların ve çalılıkların içindeki “yuvalarda” veya çukurlarda uyuyarak geçirir. Arada sırada da açığa çıkarak güneşlenir. Ağırlıklı olarak gündüzcül ve yalnız bir türdür ve üreme dönemlerinde bir araya toplanabilirler.

Üremesi

Üreme dönemi boyunca erkekler agresif olabilir; ön ayaklarını kullanarak ve arka ayaklarıyla “boks yaparak” kavgaya tutuşurlar. Erkekler, olabildiğince fazla dişiyle çiftleşmeye çalışır. Genel olarak tüm yıl boyunca üremelerine rağmen, üreme hızları yağmurlu mevsimde en yüksek noktaya ulaşır. Artan üreme hızı, muhtemelen zengin içerikli besinlerin artışının bir sonucudur. Her yıl ortalama olarak, erişkin dişilerin %69’u hamile kalır. L. nigricollis dayanus alt türünde üreme, gündüz uzunluğuna da bağlıdır. 41 ila 47 günlük hamilelik sürecinin ardından, bir ila sekiz yavru dünyaya gelir. Yavrular doğumdan sonra bir yıl içerisinde cinsel olgunluğa ulaşır.

Yavru yaban tavşanları, doğar doğmaz annelerinden bağımsız hareket etmeye başlayabilir. Kürklü ve gözleri açık şekilde doğarlar. Dişi tavşan, çimenlik alanlardaki “yuvada” veya bir çukurda doğum yapar; yavrularını yoğun bitki örtüsünde saklar ve 2-3 hafta boyunca bakım uygulamak için onları ziyaret eder. Yavrular kokusuzdur ve saklandıklarında hiç kıpırdamadan kalırlar. Çoğunlukla en az bir yaşına gelene kadar üremezler.

Yaşam Süresi

Bu türün yaşam süresi kesin olarak bilinmemekle beraber, genel olarak yaban tavşanları doğada beş yıl, esaret altında ise yedi yıl kadar yaşayabilmektedir.

Avlanması

Tavşangillerin diğer üyelerinde olduğu üzere Hint Yaban Tavşanı da avcılardan kaçmak için güçlü koşu yeteneğine güvenir ama eğer gerekli olursa, bir oyukta veya içi boş ağaç gövdesinde kendisine korunak bulacaktır.

Köpekgiller (tilkiler, kurtlar, vahşi Hint köpekleri), kuyruksürenler, kedigiller (leoparlar ve vahşi kediler), insanlar, kartallar ve şahinler tarafından avlanır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Indian hare

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder