10 Haziran 2015 Çarşamba

İmparator Akrep (Pandinus imperator)

İmparator Akrep (Pandinus imperator), Batı Afrika’nın yağmur ormanlarında ve savanalarında yaşayan bir akrep türüdür. Dünyadaki en büyük akreplerden biridir ve yaşam süresi 6 ila 8 yıldır. Vücudu siyahtır ama diğer akreplerde olduğu gibi, ultraviyole ışık altında pastel yeşil veya mavi olarak görülür. Ev hayvanı ticaretinde popüler bir türdür ve CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme) ile koruma altına alınmıştır.

Görünüşü

Yaklaşık 20 cm. boyu ve 30 gr. ağırlığıyla dünyadaki en büyük akreplerden biridir. Ancak bazı orman akrebi türleri, büyüklük olarak İmparator Akreple benzerlik gösterir ve Dev Orman Akrebi (Heterometrus swammerdami), 23 cm.lik boyuyla dünyanın en büyük akrebi olma unvanına sahiptir. İmparator Akrebin büyük kıskaçları, siyahımsı kırmızı renktedir ve üzerlerinde pürüzlü bir doku vardır. Vücudunun ön kısmı, her biri bir çift bacağa sahip olan dört bölümden oluşmaktadır. Dördüncü bacak çiftinin ardında, erkeklerde dişilerdekinden daha uzun olan ve pekten olarak bilinen tarak benzeri yapılar vardır. Metasoma olarak bilinen kuyruk ise uzun ve vücudun üzerine doğru kıvrıktır. Kuyruk, zehir bezleri içeren bir hazne ile biter ve ucunda sivri ve kıvrık bir iğne bulunur. Sokması, insanlar üzerinde ağrıya yol açma bakımından (arı sokmasına benzer şekilde) hafif olarak sınıflandırılır. Kıskaçları ve kuyruğu, havadaki ve zemindeki titreşimler sayesinde avının yerini belirlemesine imkân sağlar şekilde duyumsal kıllarla kaplıdır.

Hamileyken dişinin vücudu, vücut bölümlerini bağlayan beyazımsı zarların görüleceği şekilde genişler.

Habitatı ve Dağılımı

İmparator Akrep, bir Afrika yağmur ormanı türüdür ama ayrıca savanalarda da yaşar. Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Togo, Liberya, Mali, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone dâhil olmak üzere, çeşitli Afrika ülkelerinde görülür.

Hem tropikal ormanlarda hem de açık savanalarda bulunabilir. Toprağın altında kendisine bir çukur açabilir, kayaların ve döküntülerin arasına gizlenebilir ve ayrıca çoğunlukla termit yuvalarını da kazar.

Korunması ve İnsan Etkisi

İmparator Akrebin zehri, imperatoksin ve pandinotoksin içerir.

Ev hayvanı ticaretinde popüler olan bir akreptir; doğadan aşırı toplanması yüzünden artık CITES listesinde yer almaktadır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Emperor scorpion

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder