13 Haziran 2015 Cumartesi

Lucihormetica luckae

Lucihormetica luckae, Ekvador Cumhuriyeti’nde yaşayan ve Blaberidae familyasına mensup, büyük bir hamam böceği türüdür.

Işık Üretimi

Cinsindeki diğer türler gibi Lucihormetica luckae’nin de sırtında, ışığa maruz kaldığında parlayan bir küçük ve iki büyük nokta yer alır; belki de bu, Batesyen taklitçiliğin bir örneği olarak, aynı dalga boyundaki ışığı emen zehirli Takla Böceğinin (Pyrophorus cinsi) görünüşünün taklit edilmesidir. Lucihormetica cinsi hamam böceklerinde otofloresans (kendiliğinden flüorışıma) olduğuna dair kanıtların bulunmasına rağmen, gerçek bir biyoluminesansın (biyoışıldama) olduğuna dair anekdotsal ve yetersiz kanıtlar söz konusudur.

Durumu

Yaklaşık 70 yıl önce sadece tek bir birey kayıt altına alınmış olduğundan, bu türün doğada tehlike altında olması muhtemel olabilir. Ek olarak, üzerinde yaşadığı Tungurahua Yanardağı (Ekvador), 1999 yılında yeni bir faaliyet dönemine girmiştir ki bu da kendisini tehdit eden bir durumdur.

Arizona Eyalet Üniversitesi bünyesindeki Uluslararası Tür Araştırma Enstitüsü tarafından 140’tan fazla aday tür arasından yapılan seçimde, 2012 yılında keşfedilen 2013 Yılının İlk 10 Yeni Türü arasında kendisine yer bulmuştur.

Popüler Kültürdeki Yeri

Ünlü Star Wars (Yıldız Savaşları) serisi karakterlerinden olan Jawa ırkının görünüşü, Lucihormetica luckae‘nin yukarıdan görünüşüne benzemektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Lucihormetica luckae

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder