20 Haziran 2015 Cumartesi

Beyaz Honduras Yarasası (Ectophylla alba)

Beyaz Honduras Yarasası (Ectophylla alba), kar beyazı bir kürke ve sarı bir burna ve kulaklara sahiptir. Sadece 3,7 ila 4,7 cm. uzunluğuna sahip, küçük bir yarasadır. Ectophylla cinsindeki tek türdür. Honduras, Nikaragua ve Kosta Rika’da ve Panama’nın batısında, deniz seviyesinden 700 m. yüksekliğe kadar olan yerlerde yaşar.

Görünüşü

Beyaz Honduras Yarasası, Kuzey Hayalet Yarasası ile birlikte, beyaz renge sahip olduğu bilinen iki yarasa türünden biridir. Diğer birçok yarasa, kahverenginin çeşitli tonlarındadır veya yakın zamanda keşfedilen Çizgili Suratlı Meyve Yarasası gibi beyaz desenlere sahiptir. Beyaz Honduras Yarasasının uzunluğu 3 ila 5 cm’dir ve ağırlığı 6 gr’dan azdır.

Davranışı

Orta Amerika’nın yağmur ormanlarındaki yoğun ağaçlık alanlarında veya terk edilmiş muz tarlalarında yaşarlar. Zaman zaman boş binalarda veya içi boş ağaç gövdelerinde konakladıkları da bilinmektedir. Ağırlıklı olarak meyve ile beslenirler ve ilkbaharda sadece tek bir yavru dünyaya getirirler.

Beyaz Honduras Yarasası, çevresindeki mevcut şeyleri kendi yararına uygun şekilde düzenleyebilme özelliğiyle diğer birçok yarasa arasında (birçok tropikal yarasa haricinde) benzersizdir. Tüm yarasaların mağaralarda yaşadığı yanılgısının aksine bu yarasa, bir tente oluşturur şekilde büyük helikonya bitkisi yaprağını kullanır.

Bunu, yaprağın orta damarından çıkan yan damarları keserek yapar; bu şekilde yaprak, gövde boyunca öne eğilir ve bir tente oluşturur. Sonrasında küçük beyaz yarasalar, aşağı yukarı altı bireylik küçük koloniler halinde bitkinin içerisinde baş aşağı biçimde durur; büyük koloniler oluşturdukları da rapor edilmiştir. Tente oluşturan çoğu yarasanın aksine Beyaz Honduras Yarasaları, yaprağın altından bakılarak hafifçe rahatsız edildiklerinde uçmayacaktır; sadece gövdenin kendisinin hızlıca sarsılması sonucu harekete geçerler. Beyaz bir kürke sahip olmasının bir avantajı vardır: Güneş ışığı yaprak boyunca geçerken, yarasalar yeşil görünür ve böylelikle yerleri, aşağıdan bakan avcılar tarafından belirlenemez.


Sınıflandırılması

Bağlı bulunduğu Ectophylla cinsinde tek tür olarak yer alır. Ectophylla, Kırmızı Meyve Yarasası ve Neotropikal Meyve Yarasası gibi diğer birçok yarasanın bulunduğu Stenodermatinae alt familyasına dâhildir (Bu meyve yarasalarının, Megachiroptera alt takımına mensup Uçan Tilkilerle aynı familyadan olmadıkları bilinmelidir). Stenodermatinae alt familyası, Phyllostomidae familyasına bağlıdır; bu familyanın üyeleri ‘Yaprak Burunlu Yarasalar’ olarak bilinir.

Hakkındaki Diğer Bilgiler

Beyaz Honduras Yarasası, beyaz kürkü ile tanınır ve bu renklenmeye sahip iki türden biri olarak, diğer yarasalar arasında neredeyse benzersiz bir yapıdadır.

IUCN Kırmızı Listesinde ‘Neredeyse Tehdit Altında’ kategorisinde yer almaktadır ve yakın gelecekte ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında’ kategorisine geçme ihtimali söz konusudur.

Bir grup Beyaz Honduras Yarasası, koloni veya ‘bulut’ olarak adlandırılır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Honduran white bat
İlgili tür: Alaca Yarasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder