11 Haziran 2015 Perşembe

Gri Rhebok (Pelea capreolus)

Gri Rhebok veya Gri Rhebuck (Pelea capreolus), Afrikanca dilinde yerel olarak Vaal Rhebok ya da Vaalribbok olarak bilinen ve Güney Afrika, Zimbabve, Lesotho ve Svaziland’da görülen bir antiloptur. Tür adı capreolus, Latincede ‘küçük keçi’ anlamına gelmektedir.

Görünüşü

Gri Rhebok, uzun bir boyna, dar kulaklara ve 19 ila 30 kg. ağırlığa sahip, orta büyüklükteki bir antiloptur ve erkeklerinde düz sivri boynuzlar bulunur. Boynuzlar alt kısımda halkalıdır ve yaklaşık 15 ila 25 cm. uzunluğundadır. Kürkü kısa ve yoğun tüylüdür ve grinin çeşitli tonlarındadır.

Dağılımı ve Habitatı

Afrika’nın güneyindeki yüksek alanlarda görülür. Deniz seviyesinden çoğunlukla 1.000 metre yüksekteki çimenli dağlık habitatlarda yaşar ve yumuşak gri kürkü onu soğuktan korur. Ancak dağılımı bu habitatla sınırlı değildir ve neredeyse deniz seviyesinde, Cape Yarımadası’nın kıyı kuşağında da görülebilir.

Üremesi ve Davranış Biçimi

Gri Rhebok, bölgecidir ve idrar ve dışkı yaparak, dik bir duruşla durarak veya yürüyerek ve devriye gezerek bölgesini sürdürür. Erkekler, üreme döneminde aşırı agresif olur. Çoğunlukla bir erkek ve bir ila on beş dişi ve genç bireyden oluşan sürüler oluştururlar. Dolayısıyla çok eşli bir türdür. Çiftleşmenin ocak ve nisan ayları arasında gerçekleştiği, mevsimsel üreme görülür. Hamilelik süresi yaklaşık yedi aydır ve yavru, bahar sonunda ve yazın (Güney Yarımküre’de ekimden ocağa kadar) dünyaya gelir.

Korunması

Gri Rhebok, yaklaşık 9.800 ila muhtemelen 18.000 arasındaki tahmini popülasyonu ile birlikte, Asgari Endişe kategorisinde listelenmektedir. Henüz araştırma yapılmamış veya tahmin yürütmenin mümkün olmadığı dağılım alanları nedeniyle kesin sayıyla ilgili bir belirsizlik söz konusudur.

Popüler Kültürdeki Yeri

Rhebok'un Afrikanca/Hollandaca telaffuzu "reebok", İngiliz spor giyim markası olan Reebok adına kaynaklık etmiştir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Grey rhebok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder