29 Haziran 2015 Pazartesi

Çift Bantlı Çöl Koşarı (Smutsornis africanus)

Çift Bantlı Çöl Koşarı (Smutsornis africanus), Glareolidae familyasına mensup bir kuş türüdür. Önceden Rhinoptilus cinsinde sınıflandırılıyordu ama şu anda Smutsornis cinsinde tek tür olarak yer almaktadır.

Görünüşü

Başının üst kısmı donuk renklidir ve kahverengi/siyah tüylerle bezelidir. Gagasının dip kısmından başlayan ve gözlerinden geçerek ensesine kadar uzanan ince siyah çizgisi vardır. Yanakları, çenesi, boğazı ve boynu ten rengi/beyazdır ve koyu kahverengi beneklidir. Sırt ve kanat tüyleri, ortası koyu kum kahverengidir ve geniş beyaz/ten rengi kenarlıdır. Kısa gagası siyahımsıdır, gözleri koyu kahverengidir ve bacakları ve ayakları soluk gridir.

Dağılımı ve Habitatı

Etiyopya, Somali, Güney Afrika ve Tanzanya’da görülür. Sert kumlu toprağa sahip ve üzerinde yer yer ot kümelerinin veya dikenli çalıların bulunduğu taşlı ya da çakıllı düz yarı çöl arazilerde yaşar ve ürer.

Üremesi

Çift Bantlı Çöl Koşarları, tek eşli çiftler halinde ürer. Çiftleşme, erkeğin dişinin etrafında yarı çember oluşturur şekilde dans ettiği kur dansı sonrasında gerçekleşir. Sonrasında dişi, bir yumurta yapar ve ebeveynler, sıra ile kuluçkaya yatar. Yumurta yaklaşık 25 gün sonra çatlar. Yavru, yumurtadan çıktıktan 24 saat sonra yuvayı terk eder ama ebeveynlerinin gözetiminde üç dört gün yuvaya yakın şekilde kalır. Ebeveynler, yavru yaklaşık beş altı haftalık olup kendini idare edebilecek hale gelene kadar onu küçük böceklerle besler.

Üreme mevsimi, ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterir:

Etiyopya: Nisan-Haziran. Somali: Şubat-Temmuz (ağırlıklı olarak Mayıs-Haziran). Tanzanya: Kasım. Güney Afrika: Tüm yıl, özellikle Ekim-Kasım.

Beslenmesi

Ağırlıklı olarak karıncalar, termitler ve kınkanatlılar gibi böcekleri yer. Peşinden hızlıca koşturarak avına yetişir ve gagasıyla dürterek onu avlar.

Alt Türleri
Smutsornis africanus’un sekiz alt türü bulunmaktadır:

•  S. a. raffertyi  (Mearns, 1915): Eritre, Etiyopya'nın doğusu ve Cibuti
•  S. a. hartingi  (Sharpe, 1893): Etiyopya'nın güneydoğusu ve Somali
•  S. a. gracilis  (Fischer & Reichenow, 1884): Kenya ve Tanzanya
•  S. a. bisignatus  (Hartlaub, 1865): Angola'nın güneybatısı
•  S. a. erlangeri  (Niethammer & Wolters, 1966): Namibya'nın kuzeybatısı
•  S. a. traylori  (Irwin, 1963): Botsvana'nın kuzeydoğusu
•  S. a. africanus  (Temminck, 1807): Namibya'nın doğusu, Botsvana'nın ortası ve güneydoğusu ve Güney Afrika'nın kuzeyi
•  S. a. granti  (Sclater, 1921): Güney Afrika'nın batısı


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Double-banded courser

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder