11 Haziran 2015 Perşembe

Yassı Kuyruklu Gündüz Gekosu (Phelsuma serraticauda)

Yassı Kuyruklu Gündüz Gekosu (Phelsuma serraticauda) Madagaskar’ın doğusunda yaşayan, gündüzcül bir gekodur. Genel olarak yağmur ormanlarında bulunur ve ağaçların üzerinde yaşar. Böceklerle ve nektarla beslenir.

Görünüşü

Bu kertenkele, ortalama yaklaşık 13 cm. toplam uzunluğa erişebilir ve dişiler biraz daha küçük boyda kalır. Hatta bazı erkekler, 15 cm. olabilmektedir. Vücut rengi koyu yeşil veya sarımsı yeşildir. Tırtıklı kenarlara sahip geniş ve basık kuyruğu göze çarpar. Sırtının alt kısmında gözyaşı damlası şeklinde üç kırmızı deseni mevcuttur. Mavimsi renkte olabilen ensesinde iki boyuna sarı çizgi bulunur. Burnunda ve kafasında ise üç dikey kırmızı şerit yer alır.

Dağılımı

Madagaskar’ın doğu kıyısında görülür. Kayıt altına alındığı tek bölge, Toamasina’nın 12 km. kuzeyidir.

Habitatı

Ağırlıklı olarak Hindistan cevizi palmiyelerinde yaşar ama ayrıca muz ağaçlarında da görülebilir.

Beslenmesi

Bu geko, çeşitli böcekler ve diğer omurgasızlarla beslenir. Yumuşak ve tatlı meyveleri, polenleri ve nektarları yalamayı da sever.

Davranış Biçimi

Bir erkek ve en fazla beş dişiden oluşan gruplar halinde yaşarlar. Dişiler arasında baskınlık hiyerarşisi gelişir. Belli bir büyüklüğe erişene kadar genç bireylere hoşgörü gösterilir.

Üremesi

Dişiler, yılda dört çift yumurta bırakır. 28°C sıcaklıkta yavrular 53 ila 58 günde yumurtadan çıkar. Yavrular genellikle 4 cm. uzunluğunda olur.

Ev Hayvanı Olarak Bakımı

Çift veya küçük gruplar halinde bakılmalıdırlar ve güzelce bitkilendirilmiş, büyük bir teraryuma ihtiyaç duyarlar. Sıcaklık, 25 - 28°C  ve nemlilik, %75 - 90 civarında olmalıdır. Teraryumda çekirgeler, çeşitli kurtçuklar, meyve sinekleri ve karasineklerle beslenebilirler.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Flat-tailed day gecko
İlgili tür: Andaman Adaları Gündüz Gekosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder