19 Haziran 2015 Cuma

Mor Kurbağa (Nasikabatrachus sahyadrensis)

Mor Kurbağa (Nasikabatrachus sahyadrensis), Sooglossidae familyasına mensup bir kurbağa türüdür. Hindistan’da Batı Gat Dağları’nda bulunur. Mor Kurbağa haricinde, Mor Hint Kurbağası veya Domuz Burunlu Kurbağa olarak da adlandırılır. Erişkin kurbağa, resmî olarak Ekim 2003 tarihinde sınıflandırılmış olsa da 1918 yılında sınıflandırılan iribaşı ile cins kategorisi çok daha önceden biliniyordu. Seyşeller’deki akrabaları ile birlikte, milyonlarca yıldır birbirlerinden ayrı şekilde gelişim gösterdikleri düşünülmektedir. Keşfedilmesi, Madagaskar ve Seyşeller Adalarının Hindistan ana karasından ayrıldığına dair kanıtları güçlendirmiştir.

Görünüşü

Mor Kurbağanın gövdesi gürbüz ve şişkin görünür ve diğer çoğu sırttan karna doğru basık kurbağalara göre görece yuvarlak yapılıdır. Kolları ve bacakları, standart kara kurbağası vücut formunda yer almaktadır. Diğer kurbağalara kıyasla başı küçüktür ve sıra dışı, sivri bir burnu vardır. Erişkinler genel olarak koyu morumsu gri renkte olur. Dişiler, uzunluk olarak erkeklerin üç katı kadar büyür. Tür sınıflandırılmasının ilk yapıldığı birey, ağızdan kıça kadar 7 cm. uzunluğundaydı. Türün iribaşı, 1917 yılında Nelson Annandale ve C. R. Narayan Rao tarafından sınıflandırılmıştır ve iribaşlar, akıntılı sularda yaşamalarını sağlar şekilde ağızlarında vantuzlara sahiptir. Bu vantuzlar, Glyptothorax, Travancoria, Homaloptera ve Bhavania cinslerindekiler gibi nehir balıklarında da mevcuttur. Bu balıkların bazıları, Mor Kurbağa iribaşlarıyla aynı akarsularda yaşar.

Mor Kurbağanın Hindistan'daki dağılımı
Dağılımı

Önceden dağılımının Batı Gat Dağları’ndaki Palakkad (Palghat) Geçidi’nin güneyiyle sınırlı olduğu düşünülüyordu ve geçidin kuzeyine doğru dağılım gösterdiğine dair ek kayıtlar mevcuttu. Günümüzde ise kuzeyde Deve Hörgücü Tepesi ve güneyde Agasthyamalai Tepesi olmak üzere, Batı Gat Dağları’nda geniş bir dağılım gösterdiği bilinmektedir.

Ekolojisi

Mor Kurbağa, yılın büyük bölümünü yer altında geçirir ve muson dönemi süresince üreme amacıyla yaklaşık iki haftalığına toprak üzerine çıkar. Kurbağanın münzevi hayatı, biyologların erişkinleri daha önceden yakalayamamalarına neden olmuştur ve bu yüzden bilimsel olarak sınıflandırılması gecikmiştir. Üreme, muson yağmurları öncesinde, ağırlıklı olarak mayıs ayında gerçekleşir. Erkekler, su başlarının yakınlarındaki çukurlarından çağrı yapar ve dişiler yaklaştığında, onları çiftleşme pozisyonunda kavrarlar. Çiftleşme pozisyonunda iken erkek, dişinin bel kemiğini sıkıca tutar. Çift, sonrasında akıntılı bir suyun ortasında yer alan bir kaya havuzundaki bir oyuğa girer ve bir defada 3.000’den fazla yumurta bırakırlar. İribaşlar, yaklaşık 100 günden sonra başkalaşım geçirir.

Toprak üzerine çıkan ve orada beslenen diğer çukur kazan kurbağaların aksine Mor Kurbağa, yer altında yem arar; dilini ve özel yanak çıkıntılarını kullanarak, ağırlıklı olarak termitlerle beslenir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Purple frog

1 yorum:

  1. Mor kurbağa hakkında sunduğunuz bilgiler için teşekkürler. https://www.hayvanisimleri.net/az-bilinen-hayvanlar

    YanıtlaSil