20 Haziran 2015 Cumartesi

Pigme Afrika Kazı (Nettapus auritus)

Pigme Afrika Kazı (Nettapus auritus) Sahra altı Afrika’da yaşayan tüneyici bir kaz türüdür. Afrika’nın en küçük su kuşudur (wildfowl*) ve dünyadaki en küçük su kuşlarından da biridir.

Pigme Afrika Kazı, kaz benzeri gagası olmasına rağmen ördeklerle (dabbling ducks**) ve ördek olarak adlandırılan diğer kuşlarla daha yakın akrabadır.

Pigme Afrika Kazı, Afrika-Avrasya Göçmen Su Kuşları Korunması Sözleşmesinin (AEWA) uygulandığı türlerden biridir ve IUCN Kırmızı Listesinde ‘Asgari Endişe’ kategorisinde yer almaktadır.

Görünüşü

En küçük tüneyici kazlardan biridir ve erkeklerin ortalama ağırlığı 285 gr. ve dişilerinki 260 gr'dır. Dişiler, koyu göz lekeleriyle birlikte, grimsi renkte olur; erkekler ise canlı yeşil kulak lekeleri ve metalik yeşil sırt renklenmesi ile birlikte, beyaz bir yüze sahiptir.

Dağılımı

Pigme Afrika Kazı, göçebe bir tür olarak bilinmektedir. Sahra altı Afrika’da geniş bir alan dâhilinde görülebilirler. Su sümbülü gibi bitkilerin yoğun olarak bulunduğu sulak iç bölgeleri tercih ederler. Zaman zaman açık sazlıklarda, çiftlik arazilerinde, nehir havuzlarında ve haliçlerde bulunurlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > African pygmy goose
Çevirmenin notları:
* wildfowl: Özellikle ördek, kaz veya kuğu olmak üzere, su kuşu
** dabbling ducks: Anatinae alt familyasına mensup, dalarak beslenmek yerine ağırlıklı olarak yüzeyden beslenen ördekler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder