26 Haziran 2015 Cuma

Benekli Semender (Ambystoma opacum)

Benekli Semender (Ambystoma opacum), Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusunda yaşayan bir semender türüdür.

Görünüşü

Benekli Semender, tıknaz yapılı ve koyu benekli bir semenderdir. Dişinin desenleri gri, erkeğinki ise daha beyaz olur. Erişkin bireyler yaklaşık 11 cm. uzunluğa ulaşabilir ve cinsindeki diğer türlere nazaran küçük yapılıdır. Kuzey Amerika semenderlerinin birçoğu gibi utangaçtır ve zamanının çoğunu ağaç kütüklerinin altında veya çukurlarda geçirir.

Habitatı ve Dağılımı

Amerika Birleşik Devletleri’nin doğusunda, New England’ın güneyinden Florida’nın kuzeyine ve batıda Illinois ve Teksas’a kadar görülür. Habitatları nemli ağaçlık araziler, ormanlar ve yumuşak ve ıslak topraklı yerlerdir. Mevsimsel olarak sel baskını olan alanlar, üremesi için çok önemlidir ama semenderler normalde suya girmez. Diğer birçok semender türü gibi, zehirli değildir.

Yaşam Döngüsü

Birçok Kuzey Amerika semenderinde olduğu üzere erişkin bireyler, zamanlarının büyük bölümünü çukurlarında veya ağaç kütüklerinin altında geçirir. Yavrular, birçok semender türüne nazaran yumurtadan erken çıkar ve Jefferson Semenderi ve Noktalı Semender gibi diğer bazı semenderlerin yavruları yumurtadan çıkmadan önce, beslenerek belli bir boya ulaşırlar. Yavrular genellikle, dağılımın güney kesimlerinde iki ay gibi kısa bir sürede erişkinliğe ulaşırken, kuzey kesimlerinde bu süre altı ayı bulabilir. Cinsindeki diğer türler gibi, aşağı yukarı sekiz ila on senelik görece uzun bir yaşam süresine sahip olduğu rapor edilmiştir.

Beslenmesi

Erişkin bireyler; çeşitli kutlar ve solucanlar, böcekler, kırkayaklar ve yumuşakçalar (salyangozlar ve sümüklüböcekler) gibi karasal omurgasızlarla beslenir. Yumurtadan yeni çıkan yavrular, küçük sucul hayvanları (zooplankton) yer ama biraz büyüdüklerinde diğer amfibilerin yumurtalarını ve yavrularını da yemeye başlarlar.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Marbled salamander

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder