10 Haziran 2015 Çarşamba

Küçük Corella (Cacatua sanguinea)

Küçük Corella (Cacatua sanguinea), ayrıca Kan Lekeli Kakadu, Kısa Gagalı Corella, Küçük Kakadu ve Mavi Gözlü Kakadu isimleriyle de bilinir. Avustralya’da ve Yeni Gine’nin güneyinde yaşayan beyaz bir kakadudur. Avustralya’nın Orta ve Batı Pilbara bölgelerinde yaşayan Yindjibarndiler arasında 'Birdirra' olarak anılır. Ev hayvanı olarak bakılır veya geleneksel olarak pişirilip yenilir. Yumuşak tüyleri geleneksel törenlerde ve danslarda, başı ve kolları süslemek için kullanılır.

Sınıflandırılması

İlk olarak 1843 yılında, İngiliz kuş bilimci John Gould tarafından tanımlanmıştır. Aşağıda dört alt türü yer almaktadır:

C. s. sanguinea
C. s. normantoni
C. s. transfreta
C. s. gymnopis

Görünüşü

Küçük Corella, uzunluğu 35-41 cm. ve ağırlığı 370-630 gr. (Ortalama ağırlığı 525 gr.) olan, küçük beyaz bir kakadudur. Uzun Gagalı Corella (Cacatua tenuirostris) ve Batı Corellası (Cacatua pastinator) ile benzerlik gösterir ama Küçük Corella, daha küçük yapılıdır ve diğer iki türün aksine, üst ve alt gaga yapısı uzunluğu birbirine eşittir. Uzun Gagalı Corella’dan, turuncu boyun lekesinin olmayışıyla kolayca ayırt edilebilir. Dişiler; ağırlık, kanat uzunluğu, gaga büyüklüğü, ayak bileği uzunluğu, kuyruk uzunluğu ve göz halkası çapı açılarından erkeklere göre daha küçük yapılıdır.

Dağılımı ve Habitatı

C. s. sanguinea Kuzey Avustralya’da, C. s. normantoni Batı Cape York Yarımadası’nda, C. s. transfreta Yeni Gine’de ve C. s. gymnopis ise Orta, Doğu ve Güneydoğu Avustralya’da bulunur. Habitat aralığı Orta Avustralya’nın kurak çöllerinden doğudaki kıyı ovalarına kadar uzanır ancak sık ormanlarda görülmezler. Küçük Corellalar, Sydney ve Brisbane dâhil olmak üzere kentsel alanlarda da bulunur ve besinlerini ot biten alanlardan ve parklardan temin ederler. Yeni Güney Galler ve Queensland boyunca çiftlik alanlarında çok sayıdadırlar; bazı bölgelerde bir çeşit zararlı olarak görülürler ve üzerinde tünedikleri ağaçların yeni sürgünlerini kemirerek onlara zarar verebilirler.

Davranış Biçimi

Küçük Corellalar, çoğunlukla Galahlar, Sülfür Tepeli Kakadular ve Kırmızı Kuyruklu Siyah Kakadular gibi diğer kuşlarla birlikte, birkaç binlik büyük sürüler halinde bir araya gelir. Gece boyunca genellikle ağaçlarda tünerler ve sabahın erken saatlerinde beslenmek üzere havalanıp, gece geç saatte ağaçlara dönerler. Sürüler, beslenme ve tüneme alanları arasında çoğunlukla kilometrelerce yol katedecektir ve kurak alanlarda, günde iki defa su içecekleri yerlere uçmak zorundadırlar; kıyı bölgelerdeki kuşlarsa su bulmak için uzun mesafelerde uçmaya gerek duymaz.

Ötüşü

Ötüşü, Sülfür Tepeli Kakadununkine benzer şekilde tiz sesler ve çığlıklardan oluşur. Büyük sürüler, eş zamanlı olarak ötecektir ve birkaç kilometre uzaktan işitilen gürültülü bir cırlak ses oluşturabilirler.

Üremesi

Üreme, mayıstan ekime kadar gerçekleşir ve daha kuzeydeki kuşlar çoğunlukla daha erken ürer. Yuvalarını sıklıkla ağaç kovuklarına, kaya oyuklarına veya termit tümseklerine kurarlar.

Beslenmesi

Küçük Corellalar çoğunlukla zeminden ama zaman zaman ağaçlar ve çalılar üzerinden beslenir. Hem yabani hem ekili bitkilerin tohumlarını yerler ve düzenli olarak kentsel alanlardaki çimenliklerden beslenirler. Buğday, arpa ve mısır tarlalarına dadanırlar ve bazı bölgelerde ciddi tarım zararlıları olabilmektedirler.

Oyun Davranışları

Küçük Corellalar oyun esnasında oldukça gürültücü olabilir. Aralarında güçlü bir iletişim vardır; birbirlerinin etrafında uçarlar ve birbirlerine caka satarlar. Dallara tutunup kendilerini baş aşağı salarak veya dallara gagalarıyla tutunarak, oyuncu davranışlar sergilerler.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Little corella

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder