10 Haziran 2015 Çarşamba

Steller Deniz Ördeği (Polysticta stelleri)

Steller Deniz Ördeği (Polysticta stelleri), Doğu Sibirya ve Alaska’nın Arktik kıyıları boyunca üreyen küçük bir deniz ördeği türüdür. Yuvasını denize yakın yerlerde tundra üzerine kurar ve 6 ila 10 yumurta yapar.

Kış mevsimini biraz daha güneyde, Bering Denizi’nde, İskandinavya’nın kuzeyinde ve Baltık Denizi’nde geçirir. Uygun kıyı sularında, sayıları 200 bine ulaşan büyük sürüler oluşturabilirler. Kış mevsimini geçirdiği yerlerin güneyinde nadiren görülür.

Beslenmek üzere kabuklular ve yumuşakçalar için denize dalış yapar ve özellikle midyeleri çok sever.

45 cm.lik boyuyla en küçük deniz ördeği türüdür. Erkeği; siyah üst kısmı ve boyunluğu, beyaz kafası ve sarımsı alt kısmı ile kolay tanınır bir görünümdedir. Erkeğin sesi, Somateria cinsindeki deniz ördeklerine kıyasla daha düşük olsa da tok bir mırıldanma şeklindedir.

Dişi ise koyu kahverengi renktedir ve diğer deniz ördeği türlerine nazaran daha tipik ördek şekilli küçük bir kafası ve vücudu vardır. Ayrıca hırıltılı ve ıslıklı seslerden oluşan bir repertuarı vardır.

Bu kuş, ismini Alman doğa bilimci Georg Steller’den almaktadır.

Korunması

Steller Deniz Ördeği, Afrika-Avrasya Göçmen Sukuşları Korunması Sözleşmesinin (AEWA) uygulandığı türlerden biridir. Alaska’da aktif bir kurtarma planı söz konusudur.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Steller's eider

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder