27 Haziran 2015 Cumartesi

Gemsbok (Oryx gazella)

Gemsbok (Oryx gazella), Oryx cinsine bağlı büyük bir antiloptur. Afrika’nın güneyinde, Kalahari Çölü gibi kurak alanlarda yaşar.

Gemsbok, Namibya’nın arması üzerinde yer almaktadır. Namibya’da mevcut popülasyonunun yaklaşık 373.000 bireyden oluştuğu tahmin edilmektedir.

İsmi

‘Gemsbok’ ismi, Hollandacada Çengel Boynuzlu Keçi (Rupicapra rupicapra) erkeği için kullanılan ‘Gemsbok’ kelimesinin Afrikancada bu antilop için kullanılmasından ileri gelmiştir. Bu iki tür, bazı görsel benzerlikler (özellikle yüz desenleri) sergilemelerine rağmen, yakın akraba değildir.

Görünüşü

Gemsbok, açık kahverengimsi gri - bronz vücut rengine ve budunun arka kısmına doğru açık renk lekelenmeye sahiptir. Kuyruğu uzun ve siyahtır. Boynu ve omuzları kaslıdır ve bacaklarında, ön bacaklarının önündeki siyah lekelerle birlikte beyaz “çorapları” vardır. Dişi de erkek de uzun düz boynuzlara sahiptir.

Oryx cinsindeki en büyük türdür. Omuz yüksekliği 1,2 m’dir. Vücut uzunluğu 190 ila 240 cm. ve kuyruk uzunluğu 45 ila 90 cm’dir. Erkek 220 ila 300 kg. ve dişi 100 ila 210 kg. ağırlığa ulaşabilir.

Boynuzları

Gemsbok, ortalama uzunluğu 85 cm. olan göz alıcı boynuzları için yaygın şekilde avlanır. Erkekler ve dişiler arasında belli bir mesafeden görünüş açısından algılanabilen tek fark boynuzlarıdır ve birçok avcı, her yıl erkek bireyler yerine dişileri avlama hatasına düşer. Erkeklerde boynuz yapısı, daha büyük dip kısımla birlikte daha kalındır. Dişiler ise biraz daha uzun ve ince boynuzlara sahip olur.

Dişiler boynuzlarını, kendilerini ve yavrularını avcılardan korumak için kullanırken, erkekler ağırlıklı olarak diğer erkeklere karşı bölgelerini savunmak için kullanır.

Davranışı

Baskın bir erkeğin, baskın olmayan birkaç erkeğin ve dişilerin bulunduğu, 10 ila 40 bireyden oluşan sürüler oluştururlar. Ağırlıklı olarak çöl şartlarında yaşarlar ve fizyolojik ihtiyaçlarını gidermek için su içmek zorunda değillerdir.

Kuzey Amerika’ya Salınması

1969 yılında New Mexico Eyaleti Avcılık ve Balıkçılık Dairesi tarafından ABD’de Tularosa Havzası’na salınmıştır. Bu salınma, doğa koruyucuları ile kâr ve tanıtım için bu türü kullanmak isteyenler arasında bir uzlaşmaya gidilmesi sonucunda gerçekleştirilmiştir. 1969’dan 1977’ye kadar doksan üç birey salınmıştır ve şu anda mevcut popülasyonunun yaklaşık 3.000 bireyden oluştuğu tahmin edilmektedir. Hayatta kalıp başarılı biçimde ürediler çünkü aslan gibi doğal avcıları burada bulunmuyordu. Teorik olarak, Arap Oriksini (Oryx leucoryx) avlayan Arap Kurdu (Canis lupus arabs) gibi, salınan Gemsbokların başlıca avcısının Kuzey Amerika Boz Kurdu (Canis lupus) olması bekleniyordu.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Gemsbok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder