11 Haziran 2015 Perşembe

Batı Leopar Kara Kurbağası (Amietophrynus pantherinus)

Batı Leopar Kara Kurbağası (Amietophrynus pantherinus), Bufonidae familyasına mensup bir kurbağa türüdür.

Popülasyonları ve Dağılımı

Güney Afrika’da Cape Yarımadası’nın deniz seviyesinin altındaki alanlarında, Cape düzlüklerinde ve Batı Cape’teki Agulhas düzlüklerinde görülür. Cape Town ve Overberg kümeleri olarak adlandırılan iki büyük popülasyonu mevcuttur. Doğada yemlendiği habitatlarda, Akdeniz iklimi tipli çalılık bitkiler bulunur.

Habitatı

Eski beslenme alanlarının insan yerleşimine maruz kalmasından dolayı habitat değişiklikleri gerçekleşmiştir; Leopar Kara Kurbağaları, günümüzde çoğunlukla kenar mahallelerdeki bahçelerde görülmektedir. Üreme habitatları ise sazlıklar, tatlı su gölleri, geçici tatlı su gölleri, tatlı su bataklıkları, geçici tatlı su bataklıkları, şehir içi su kanalları, doğal havuzlar ve bahçe havuzlarıdır.

İlgili Tehlikeler

Hem habitat kaybı hem de duvarlar, elektrikli çitler, kanallar, yollar vs. gibi kentsel engeller nedeniyle tehlike altındadır. Ördekler, balıklar ve algler gibi sonradan eklenmiş veya yerli olmayan hayvanlar ve bitkiler, üreme habitatlarının kalitesini ve popülasyonların üreme başarısını tehdit etmektedir. Cape Town, 3 milyona yakın insan nüfusuyla gelişmekte olan bir şehirdir. Dolayısıyla özellikle Batı Leopar Kara Kurbağası ile ilişkili olarak, şehirde doğal bir yaban hayatı ve insan bütünleşmesi söz konusudur.

Korunması

Türü koruma çabasında gönüllüler kritik bir rol üstlenmektedir. Bu gönüllüler ağırlıklı olarak, kış sonrası sıcak havaların ilk geldiği zaman olan temmuz sonu ile eylül başı arasında gerçekleşen üreme dönemi göçleri sırasında görev alırlar. Bunlar, işlek yollardan geçen ve üreme habitatlarından dönen çokça bireyin tehlike altında olduğu zamanlardır. Bu süreçte kara kurbağalarını yollardan geçirmek, veri toplamak ve motorlu araçları durdurmak üzere, gece boyunca büyük çapta çabalar gösterilir. Mart 2011 tarihinde motorlu taşıtları uyarmak amacıyla yollara tabelalar da yerleştirilmiştir. Tabelaların özellikle geceleri sürücülerin yavaşlamalarına ve kurbağalara dikkat etmelerine neden olacağı ön görülmektedir.

IUCN Kırmızı Listesinde ‘Nesli Tükenme Tehlikesi Altında’ kategorisinde listelenmektedir.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: Wikipedia > Western leopard toad

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder