10 Haziran 2015 Çarşamba

Çiviye ve Sigara İzmaritine Benzeyen Mantar

Hayır, hiç kimse bu ağaç gövdesini bir küllük olarak kullanmadı; esasen bu sigara izmaritleri, Camillea leprieurii türündeki asklı mantarın silindirik sporokarpları (spor üreten yapılar). Bu, hayatta kalmak için yağmur ormanına bağımlı olan bir mantar ama sadece ölü ağaçların üzerinde gözlemlendiğinde kolayca fark edilebiliyor.

Camillea leprieurii, Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında gezinen mikologlar (mantar bilimciler) için tanıdık bir tür ve iki farklı sporokarpa sahip olmasıyla ilginç bir yapı gösteriyor. En yaygın şekilde, çivi (veya kömür kalemi) biçiminde olanı gözlemleniyor ama bu mantar, sadece en üst yüzeyi görülebilen ölü ağaçların içinde de gelişiyor.

Bu harika tür, Güney Amerika’da yağmur ormanları boyunca yaygın bir dağılım göstermektedir. Camillea cinsindeki türlerin, ağaç doğal yollarla ölene kadar mikroskobik koloniler halinde uykuda kalarak, sağlıklı ağaçların içerisinde (endofit olarak) yaşadıkları düşünülmektedir. Bu sayede, endofitik aşamaları olmayan mantarlara üstün gelerek ve ağacın, fideler için toprağa gübre olarak karışmasını sağlayacak şekilde, ölü ağaçtaki besinleri kullanıp gelişmek için ideal konumda olurlar. Dolayısıyla mantar ve ağaç, hayatta kalmak için birbirlerine tamamen bağlıdır.


Çevirmen: Anıl Altın
Kaynak: libutron.tumblr.com
Üstteki fotoğraf: ©André Cardoso (Peru, 2014)
Alttaki fotoğraf: ©Geoff Gallice (Orellana, Ekvador, 2009)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder